11-08-2012 tarihinde eklendi
BM’nin Suriye’deki Varlığının Korunmasını Önerdi
Suriye kararı 16 Ağustosta karara bağlanacak

 

  BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere gönderdiği mektubunda BM’nin Suriye’deki varlığının korunması gerektiğini bildirdi. Ban Ki-moon’un sözlerine göre, BM’nin Suriye’deki esnek varlığı Birleşmiş Milletlere duruma daha etkili bir şekilde hakim olma temelini oluşturacak yerinde, ön yargısız değerlendirme imkanları sağlıyor.
 
Ban ki-moon, Suriye’deki insani kuruluşların gözlemcilerin görev yetkisi sona erse bile faaliyetlerine devam edeceğini sözlerine ekledi. Genel sekreter aynı zamanda Güvenlik Konseyi’ne görevi 31 Ağustosta sona erecek BM ve Arap Ülkeleri Birliği özel ortak elçisinin görevini uzatmasını tavsiye etti. Şu an için özel ortak elçi rolünü 31 Ağustos tarihinden sonra bu görevde durma niyetinin olmadığını açıklayan BM Eski Genel Sekreteri Kofi Annan oynuyor. Bu bağlamda Ban Ki-moon BM Güvenlik Konseyi’ne, Arap Ülkeleri Birliği yönetimi ile Annan’ın halefi Suriye’deki yeni özel ortak elçi görevini üstlenecek adayın bir an önce atanması için görüştüğünü bildirdi.
 
Bu yılın Mart ayından beri Suriye’de görevleri 19 Ağustos tarihinde sona erecek olan uluslar arası gözlemciler bulunuyor. Bu gözlemciler çatışma halinde olan Suriye hükümeti ve muhalefetin durumunu gözlemlemek için çağrıldı. Suriye’deki 300 gözlemciden sadece yarısı kaldı, yakın zamanda kalanların sayısı da 100’e kadar azalacak. BM’nin Suriye’deki gelecek misyonu hakkındaki sorun BM Güvenlik Konseyi’nde Pan ki-Moon’un tavsiyeleri dikkate alınarak 16 Ağustos tarihinde karara bağlanacak.
http://www.caferider.com.tr/--bmnin-suriyedeki-varliginin-korunmasini-onerdi_h6921.html