18-08-2012 tarihinde eklendi
Petrol İhracatı Merkezi Hükumetin Onayına Bağlıdır
ABD: Irak merkezi hükumetin onayı şart

Amerikan hükümetinin bu resmi görüşü Washington’da  “Irak ve Petrol Politikaları” adlı bir toplantıya katılan, Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey danışmanlarından Brett McGurk tarafından dile getirildi.

Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Türkiye’ye yaptığı petrol ihracatı konusunda Washington’un resmi görüşü sorulan McGurk, ihracat yapılmasının Bağdat hükümetinin onayına bağlı olduğunu söyledi, Irak anayasasının da bunu öngördüğünü hatırlattı. McGurk, “Hatırlayabildiğim kadarıyla da Amerika’nın tutarlı politikası hep bu olmuştur” diye konuştu.

Ankara ve Erbil arasındaki ilişkileri “olağanüstü” diye tanımlayan Amerikalı diplomat, bunun tarihi nedenlerden dolayı zorlu bir ilişki olduğunu savundu. “Amerika Irak anayasasında çizilen vizyonun öngördüğü ‘birleşik, federal, demokratik ve çoğulcu’ bir Irak’a destek veriyor” diye konuşan McGurk bundan böyle Washington’un daha fazla Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilere odaklanacağını, Ankara’nın da bu süreçte yapıcı rol oynamasını umduklarını kaydetti.

Sürecin Iraklılar tarafından başlatılması ve yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Brett McGurk, Amerika’nın yalnızca yardımcı rol üstleneceğini, daha önce yönlendirici rol üstlenmeye çalışmalarının dersini aldıklarını belirtti. McGurk, “Sanıyorum Irak’ın komşuları da bu dersten bir şeyler öğrenmiştir,” diye konuştu.

http://www.caferider.com.tr/petrol-ihracati-merkezi-hukumetin-onayina-baglidir-_h6969.html