07-09-2012 tarihinde eklendi
Kırgızistan’ın Bağımsızlığının 21. Yılını Kutladı


 

 Kırgızistan’ın bağımsızlığının 21. Yılı, Topkapı Kültür Parkı’nda düzenlenen renkli bir programla kutlandı. Kırgız Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği ve Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin işbirliği ile gerçekleştirilen kutlamalar, TRT Avaz tarafından canlı olarak yayınlandı.

Tarihî alanda kültür şöleni

Kırgızistan Bağımsızlık Günü Kutlamaları için, Kültür A.Ş. Genel Müdürlük yerleşkesinin yanı başında bulunan anfitiyatro çevresinde, Kırgızistan’ın kültürel unsurlarını yansıtan bir alan oluşturuldu.

Kutlama alanına Kırgız çadırları ile “Altı Bakan Selkinçek” diye tabir edilen ve yayla şenliklerinde gençlerin eğlencesi için kullanılan Altı Direk Salıncak kuruldu. Kırgız çadırının içinde protokol mensuplarına Kırgız etli pilavı, mantı ve Kırgız mutfağından yemekler ikram edildi.

Yemeğin ardından, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbeyev, meşhur Kırgızistan Ata Too dağlarını çağrıştıran Kırgız Kalpağı’nı, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli’ye ve diğer protokol mensuplarına hediye etti. Kutlamalarda, “Beşik Toy Düğünü” ve “Tuşoo Toy düğünü” gibi Kırgız kültürünün önemli ritüelleri de canlandırıldı.

Büyük bir kazanda, “Talkan” adı verilen kavrulmuş buğdayın yanı sıra, Arpa ve buğdaydan hazırlanan bir içecek olan “Maksım-Carma” hazırlanarak misafirlere ikram edildi. Kırgızların ata sporu “Kırgız Güreşi” müsabakası yapıldı. Kırgız kültürünün vazgeçilmez oyunlarından “Aşık” ve “Toguz Korgool” oyunları oynanarak tanıtımı yapıldı.

Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde yer alan anfitiyatroda gerçekleştirilen kutlamalara; Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbayev, Kırgızistan Türkiye Büyükelçiliği Ateşesi E. Koyonaliyeva, Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Aibek Sarygulov, Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Abror A. Gulyamov, Türk Dünyasından sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli, İBB Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroglu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Kültür A.Ş. birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Protokol konuşmaları

Kırgızistan ve Türkiye’nin millî marşlarının okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aibek Sarygulov, “Kırgızistan için büyük önem taşıyan böyle bir günde, Türkiye’de yaşayan Kırgızistan’a gönül vermiş Kırgız kardeşlerimizle beraber olmaktan çok mutluyuz” diyerek, bütün Kırgızların Bağımsızlık Günü’nü kutladı. Sarygulov, sevinçlerini paylaşan bütün davetlilere, programın hazırlanmasında emeği geçen bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Kırgızistan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Ermek İbraimov adına bir konuşma yapan Elçilik Ateşesi E. Koyonaliyeva da, Türkiye ve Kırgızistan arasında her alanda devam eden ilişkilerin önemine işaret ederek, bu dostluk ve dayanışmaya katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Fethe şahitlik etmiş tarihî alanda bağımsızlık kutlaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli, kutlama programında yaptığı konuşmasına, tören alanının tarihî açıdan taşıdığı öneme işaret ederek başladı. Dereli, “İstanbul’un fethini hatırlatan surlar, fethe şahitlik eden bu alan ve hemen yanı başımızda bizlere her daim Türk Dünyası’nın nefesini, soluğunu hissettiren, sesini duyuran ve kültürünü yaşatan Türk Dünyası Kültür Mahallesi var. Burayı gezenler, Türk dünyası coğrafyasında bir kültür gezisine çıkıyor. Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’ın özel bir önem verdiği ve  “En büyük hayalimdi” dediği, Türk Dünyası Kültür Mahallesi ve buradaki âli ruh, gelecekteki yeni fetihlerin de müjdesini taşıyor” diye konuştu.

Türk Dünyası Kültür Mahallesi kaynaşmanın adresi oldu

Dereli, Kırgızistan’ın bağımsızlığının 21. Yılını kutlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Dereli, “İnanıyorum ki tarihimizi, kültürümüzü ve atalarımızın hayatlarını bilen, o ruhu taşıyan çocuklarımız, bugün olduğu gibi yarın da bağımsızlıklarının kıymetini bileceklerdir. Türk Dünyası Kültür Mahallesi, bu tarihin, kültürün ve kaynaşmanın adresi oldu” dedi. Türkiye ve Kırgızistan halkları arasında son derece ayrıcalıklı, yakın ve önemli bağlar bulunduğunu belirten Dereli, iki ülke insanının, ayrı coğrafyalarda olsa da ortak tarih, din, dil ve kültürü iki dost ve kardeş olarak paylaştığını vurguladı. Dereli, konuşmasını şöyle tamamladı:

Türk Dünyası Kültür Mahallesi, sorumluluğunu üstlenmeye devam edecek

“Tarih bize göstermiştir ki, halkların dostluğu, kardeşliği üzerine kurulu olan ilişkiler, uzun soluklu, gelecek hedefli olmaktadır. Ayrıca hiçbir fırtınanın gücü bu kadim dostlukları yıkmaya yetmemiştir. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki kardeşliğin, dostluğun böyle olduğunu biliyorum. Kırgızistan’ın bağımsızlığının 21. Yılı münasebetiyle düzenlenen etkinliklere emeği geçen bütün kardeşlerimize, arkadaşlarımıza, Başkanımız Sayın Kadir Topbaş adına teşekkürlerimizi sunuyorum.

Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi, ortak kültürümüzün, tarihimizin, dilimizin, inancımızın geleceğe taşınmasında ve yaşatılmasında üzerine düşen sorumluluğu bugün olduğu gibi inşallah gelecekte de üstlenecektir.”

Bağımsızlığımızı İstanbul’da kutlamaktan onur duyuyoruz

Daha sonra kürsüye gelen Kırgızistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbayev, 1991 yılından bu yana her yıl kutladıkları 31 Ağustos Kırgızistan Bağımsızlık Günü’nü, medeniyetlerin beşiği İstanbul’da kutlamaktan duyduğu memnuniyeti, onur ve gururu dile getirdi. Arstanbayev, bütün Kırgızların Bağımsızlık Günü’nü kutladı.

Barış, bölgemize, Türk Dünyasına ve dünyaya hâkim olsun

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da, küre-i arzı aydınlatan güneşin, kıyamete kadar Bağımsız Kırgız halkının üzerine doğmaya devam etmesi için dua ettiğini ifade etti. Aydın, “Barış, öncelikle bölgemize, sonrasında Türk yurduna ve dünyaya hakim olsun” dedi. Aydın, bu organizasyona ev sahipliği yapan ve programa katkı sağlayan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli’ye ve personeline teşekkür etti. Aydın, sahnenin sağında ve solunda dalgalanmakta olan Türkiye ve Kırgızistan bayraklarını işaret ederek, kıyamete kadar dalgalanmaları temennisinde bulundu.

Kardeşliğimiz ilelebet devam etsin

Türk Dünyasından sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya da konuşmasına, ‘Ulu dağların yurdu ve Manas’ın torunları’ diye hitab ettiği Kırgızların Bağımsızlık Günü’nü kutlayarak başladı. Kaya, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki bu kardeşlik ortamının, bozulmadan yüzyıllarca devam etmesi temennisinde bulundu. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının ardından Anadolu’yu da parçalamak isteyen dış güçlere karşı 30 Ağustos’ta büyük bir zafer kazanıldığını hatırlatan Kaya, millî mücadele sonucunda kazanılmış olan bu topraklarda Türk Cumhuriyetlerinin mensuplarını ağırlamanın kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu dile getirdi.

İstanbul’un, kültürlerin buluştuğu bir ‘başkent’ olduğunu ifade eden Kaya, kutlamaların yapıldığı bölgede Türk Cumhuriyetlerinden gelen pek çok misafirin yaşadığını ve bu alanda pek çok programlar düzenlendiğini belirterek, bu programların ve kardeşliğin ilelebet devam etmesi temennisinde bulundu.

Sahne kutlamaları

Protokol konuşmalarının ardından, Bağımsızlık Günü sahne kutlamalarına geçildi.

Manasçı RısbekIsakov, Kırgızistan’ın ünlü Manas Destanı’ndan bir bölümü geleneksel anlatımıyla seslendirdi.

Ardından, Kırgızistan’dan gelen sanatçılar, birbirinden güzel şarkılardan oluşan bir konser verdi.

Kutlamalar, havaî fişek gösterisiyle sona erdi.

http://www.caferider.com.tr/-kirgizistanin-bagimsizliginin-21--yilini-kutladi_h7101.html