26-09-2012 tarihinde eklendi
Katar Emiri: Arap Ülkeleri Suriye'ye Müdahale Etsin
Thani daha önce de Uluslararası toplumun müdahalesini istemişti

 

Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El-Thani de, BM Güvenlik Konseyi’nin şiddeti durdurmayı başaramadığı Suriye’ye Arap ülkelerinin müdahale etmesini istedi.
 
BM oturumunda konuşan Tani, BM Güvenlik Konseyi’nin “etkin bir vaziyette” olmayı başaramamış olması göz önünde bulundurularak Arap ülkelerinin Suriye’ye müdahalede bulunması gerektiğini savundu. El Tani, “Buradan hareketle Arap ülkelerinin kendi ulusal, insani, siyasi ve askeri görevleri gereği müdahalede bulunması ve Suriye’de dökülen kanı durdurması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
 
El Tani, Suriye’deki durumu yetmişli yıllarda Lübnan’da yaşananlara benzeterek sözlerini “Arap ülkeleri yetmişlerin ortasında iç savaşı durdurmak için Lübnan’a müdahale ettiklerinde de … benzer bir örnek söz konusuydu ve bu müdahale yararlı ve etkili oldu” diye sürdürdü.
 
Şeyh el Tani, CNN’e konuk olduğu programda ise Suriye için bir “B Planı”nın bulunduğunu, ancak bunun için ilk önce güvenli bölgeler kurulması gerektiğini söyledi. El Tani, güvenli bölgelerin ise yalnızca Suriye hava sahası uçuşa kapatılırsa mümkün olacağını ifade etti.
 
Batı’nın bölgedeki önde gelen taşeronlarından olan Katar, tıpkı Türkiye gibi bu talepleri uzun zamandır dile getiriyor. Katar, ayrıca Arap Birliği’ni Suriye karşıtı politikalar için harekete geçirmek konusunda da Suudi Arabistan’la birlikte başı çekiyor. Ancak Katar Emiri’nin “Araplar doğrudan müdahale etsin” talebi, bütün bunlara karşın ilk kez dile getirildi. Katar, daha önce Batı’nın da katıldığı uluslararası bir müdahale için çağrıda bulunuyordu. 
http://www.caferider.com.tr/katar-emiri--arap-ulkeleri-suriye-ye-mudahale-etsin_h7346.html