09-10-2012 tarihinde eklendi
'İlaçla felcin etkileri azaltılabilir'
Geliştirilen bir ilaç felcin kalıcı etkilerini hafifletebilecek.

 

  ABD'li ve Kanadalı doktorların yaptığı açıklamaya göre yeni geliştirilen bir ilaç felcin kalıcı etkilerini hafifletebilecek.
Lancet Nöroloji dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre söz konusu ilacın yapımında kullanılan ve NA-1 olarak adlandırılan kimyasal maddeyi kullanmak güvenli.
 
 
185 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, felç geçirmeden önce NA-1 adlı maddeyi alan hastaların beyinlerindeki hasarlı dokunun daha az olduğu gözlendi.
 
Felç Araştırmaları Derneği sonuçların ümit verici olduğunu, ancak daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.
Maymunlar üzerinde yapılan deneyler NA-1'in felç sırasında oksijensiz kalan beyin hücrelerinin ölmesini engellediğini ortaya çıkarmıştı.
Kimyasal şimdilik ABD ve Kanada'daki 14 hastanede deneniyor.
 
Araştırmaya katılan hastalar, beyinlerinden anevrizma aldırmak için ameliyat olmayı bekleyenler ve kan damarları zayıf olanlar gibi felç geçirme riski yüksek kişilerdi.
 
Araştırmada 93 hastaya kimyasal enjekte edilirken, benzer şartlardaki başka 93 hastaya da tuzlu su enjekte edildi.
Güvenli
 
Doktorlar NA-1 adlı kimyasal maddenin tamamen güvenli olduğunu, sadece iki hastanın hafif yan etki yaşadığını belirtti.
Hastalar üzerinde yapılan inceleme, ilacı alan kişilerin felç sonrasında daha az beyin dokusu kaybettiklerini ortaya koydu.
Doktorlar araştırmanın kimyasalın beyin hücrelerini korumasının mümkün olduğunu gösterdiğini ancak daha çok araştırma yapılması gerektiğini belirtti.
 
Helsinki Üniversitesi Hastanesi'nden Prof. Markku Kaste ''Felç riskini en çok artıran etmen yaş. Dünya nüfusu yaşlanmaya başladığı için de, elbette felç vakalarının sayısı artıyor'' dedi.
 
Bilim adamı şimdiye dek beyni korumak için geliştirilen ilaçların başarılı olmadığını belirtti.
Markku, bu yeni ilacın da daha geniş biçimde araştırılması gerektiğini söyledi.
 
Felç Vakfı'ndan Dr. Peter Coleman ''Biz beyin hücrelerini felç sonrasında koruyabilecek ve zararı azaltabilecek her tedaviyi destekliyoruz. Bu potansiyel tedavi umut verici görünüyor ancak daha çok araştırma yapılmalı.'' dedi.
 
Araştırmaya NoNo ve Arbor Vita adlı biyo-farmakoloji şirketleri kaynak sağladı.
http://www.caferider.com.tr/-ilacla-felcin-etkileri-azaltilabilir-_h7502.html