09-10-2012 tarihinde eklendi
Ay Asansör Olur mu?
Rus bilim adamları kurmayı planlıyor

 

  Rus bilim adamı Ay’ya çıkacak asansör projesini geliştirdi. Ona göre günümüzde mevcut olan uzay araçlar sistemi Ay’a kargo taşımacılığını gereken miktarda sağlayamaz, bu yüzden başka taşıma sistemine ihtiyaç var.
 
Tahmin edildiğine göre asansör gibi uzaya kargo ulaştırma yöntemi taşıyıcı roketlerin kullanılmasından kat kat daha ucuz olabilir. Uzay asansörü fikri daha 19. yüzyılın sonunda astronotik babalarından biri sayılan Rus bilim adamı Konstantin Tsiolkovsky tarafından ileri sürülmüştü. Bu fikri daha ayrıntılı şekilde başka Rus mühendis Yuriy Artsutanov’un çalışmalarında geliştirildi.
 
1960 yılında Artsutanov Dünya’dan uzaya ‘teleferik’ kurma teklifinde bulundu. Onun bir ucu Dünya’nın ekvatorunda bulunacak, öbürü ise yaklaşık 36 bin kilometre yüksekliğinde bulunan geosenkron yörüngedeki uyduya bağlı olacaktı. Mühendisin yaptığı hesaplamalara göre sadece böyle mesafede yerçekimi ve merkezkaç kuvveti karşı uydu gereken nokta üzerinde hareketsiz olarak durabileceği kadar denk geliyor.
 
Yük taşıyan asansör halat üzerinde bağlanarak hareket ederdi. Çıkışta Dünya’nın dönmesi sayesinde yükün hızlanması onun oldukça büyük yükseklikte gezegenin yerçekimi sınırları ötesine yönlendirilmesine imkan verecekti. Ama Artsutanov projesinin hayata geçirilmesi uygun malzemelerin yokluğundan dolayı mümkün değildi.
 
Uzay asansorü fikri dünyada çok yaygın oldu. Bu gibi projeler ayrıca Amerikalı ve Japonlar tarafından da geliştiriliyordu. Şimdi Rus bilim adamları da bu fikre yine başvurdular. Rusya Bilimler Akademisi Astronomi Enstitüsü Kıdemli Araştırmacı Alexander Bagrov uzunluğu 400 bin kilometre olan nano tüplerden teleferik kurma teklifini ileri sürdü.
 
Onun bir ucu Ay üzerinde bağlanacak, öbürü ise Dünya yüzeyinden 50 kilometrelik mesafede iken Dünya’ya uzanacak. Böylece asansör kabini stratosferde bulunduğu için rüzgar yükü onu etkilemeyecek. Yük asansöre suborbiter uzay uçağı ile ulaştırılacak.
 
Mucidin sözlerine göre iplerin malzemesi olarak karbon nano tüpler kullanılırsa Dünya yanındaki milimetre ipin ağırlığı 20 ton olacak. Asansör ise ağırlığı beş tona kadar olan ve belki daha ağır yükler taşıyabilecek. Taşıma hızı da oldukça yüksek olmalı. Mesela eğer asansörün hızı yüksek hızlı treninkine yakın yani saatte 380 kilometre olursa yükler Dünya’dan Ay’a bir ay boyunca ulaştırılıyor olacak. Asansörün hızlanması için manyetik süspansiyonun kullanılması halinde Ay’a yol 3,5 saat alabilir. Uzay asansörü insanları da taşıyabilecek.
 
Alexander Bagrov’un sözlerine göre ‘Ay Asansörü’ projesinin patenti artık alınmıştır. Ama onun gerçekleştirilmesi için bir sürü hazırlık yapılması gerekiyor, bu arada nano tüpler ve onlardan ip üretmek, vasıtasıyla asansör kabininin hareket edeceği yüksek sıcaklık süper iletken geliştirmek ve ipi onunla kaplamak lazım.
http://www.caferider.com.tr/ay-asansor-olur-mu-_h7511.html