11-10-2012 tarihinde eklendi
Açıklama bekliyoruz

 

Moskova-Şam uçağının Esenboğa Havalimanına indirilmesiyle ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Türkiye'nin uçakta bulunan 17 Rus yolcunun can güvenliğini tehlikeye attığını belirterek açıklama beklediklerini söyledi. Lukaşeviç, Türk tarafının Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği'ne uçakta Rus yolcu bulunduğunu bildirmediğini bu konuyu basından öğrendiklerini ifade etti.
 
Büyükelçiliğin, Ankara'daki yetkililerden Rus vatandaşlarıyla iletişime geçmek için talepte bulunduğunu ve elçilikten gelen görevliler ile doktorların havalimanında hazır bulunduğunu kaydeden Lukaşeviç, Türk yetkililerin sebep belirtmeden ve iki ülke arasındaki Konsolosluk Sözleşmesini ihlal ederek bu talebe olumsuz yanıt verdiğini belirtti.
 
  Türk yetkililer tarafından el konulan yük Rus kökenli olmama özelliği taşıyor.
 
Bununla ilgili olarak Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölüm Başkanı Elena Kara-Sal tarafından İtar Tass ajansına bir açıklama yapıldı.
 
O konsolosluk yetkililerinin gün içerisinde yerel yetkililerle ayrıntıların ortaya çıkarılması için temaslarda bulunacağını sözlerine ekledi. Dün gece Rus diplomatlar Suriye Havayolları’na ait uçağın zorunlu iniş yaptığı başkent havaalanına gittiler. Uçakta çocuklar dahil 17 Rus vatandaşının yer aldığı toplam 37 kişi bulunuyordu.
 
Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ülke yönetiminin sivil hava alanındaki haklarını kullanarak uluslararası hukuk çerçevesinde uçak ekibini uçağı indirmeye zorladığını belirtti. O ayrıca gerekli olması durumunda benzer önlemlere başvurmaya devam edileceğini dile getirdi. Suriye uçağı Türkiye’de yaklaşık 9 saat bulunurken, uçağın içerisindeki 10’dan fazla mühürlenmiş kutuya el konuldu.
 
   Suriye uçağının kalktığı Moskova’nın Vnukovo Havalimanı temsilcileri, bugün yaptıkları açıklamada Moskova-Şam seferini yapan uçakta sivil taşımacılık tarafından yasaklanan hiçbir yükün bulunmadığını kaydetti.
 
Havalimanı resmi temsilcisi Yelena Krılova, ITAR-TASS haber ajansına yaptığı açıklamada: “Uçağa alınmadan önce tüm yükler gümrük ve havaalanı güvenlik uzmanlarının kontrolünden geçiyor. Sözkonusu uçakta Havacılık Düzenlemeleri'ne göre yasak olan hiçbir şey yoktu.” dedi.
 
Krılova, yükle ilgili tüm evrakların kurallara göre düzenlendiğini ve ilgili makamlara teslim edildiğini ekledi. Havaalanı yetkilileri, Şam’a giden yükün hangi şirket tarafından gönderildiği konusunda hiçbir açıklama yapmadı.
http://www.caferider.com.tr/_h7529.html