12-10-2012 tarihinde eklendi
İBB, Türk tiyatro ve sinemasının 100. yılına hazırlanıyor
Topbaş: Kültür Merkezi sayısını 4’ten 28’e çıkardık

 2012-2013 Kültür ve Sanat Sezonu Açılışı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın Esma Sultan Yalısı’nda düzenlediği törenle gerçekleştirildi.

Geceye, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen’in yanı sıra, kültür sanat camiasının pek çok ünlü ismi de katıldı.
 
İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, yaptığı açılış konuşmasında, 2014’ün Türk tiyatrosunun ve Türk sinemasının 100. Yılı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
 
“Çok az rastlanacak tarihî bir olay. Tiyatromuzun 2014’teki 100. yaşına hazırlanmaya başladık. Yayıncılıkta ‘fırından yeni çıktı’ tabirine yakışır şekilde, “Muhsin Ertuğrul Evrakı Kataloğu” adıyla önemli bir arşiv, katalog olarak basıldı. Şehir tiyatromuzun elinde çok ciddi bir tiyatro külliyatı var. Repertuvardan geçmiş eserlerimiz var. Tiyatronun senaryo güçlüğü çektiğini biliyoruz. Tiyatro kütüphanemizin bütün repertuvarlarımızı katalog olarak armağan etmeye hazırlanıyoruz. İstanbul’un kurtuluşunun 89. yıldönümünü onurla kutladık. Şehir tiyatroları sanatçılarımız programa can verdiler, kan verdiler.”
 
İstanbul Kültür Sanat Ödülleri
 
İstanbul’un ciddi bir ‘kurumsal kültür ödülü’ eksiği olduğunu gördüklerini belirten Şen, “Önümüzdeki yıl, ‘İstanbul Kültür Ödülü’ adı altında çeşitli sanat dallarında ödüller vermek istiyoruz. Bu ödülü İstanbul’un kurutuluşuna yetiştirmeyi istiyoruz. Millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un adına yakışır bir mekânın bulunmadığını herkes dile getiriyor. 2013 yılında bu önemli eksikliği de birlikte gidereceğiz. Cemil Topuzlu’ya, İstanbulluların ‘Açık hava tiyatrosu’ dediği mekâna ek yapma gayreti içinde olacağız. Çatısını açılır kapanır hâle getirerek daha uzun süreli buradan istifade etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
 
Topbaş: Kültür Merkezi sayısını 4’ten 28’e çıkardık
 
İBB Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul’un ‘24 saat yaşayan bir şehir’ olduğunu ifade ederek, kültür sanat alanında verdikleri hizmetleri özetledi. Topbaş, şunları söyledi:
 
“Göreve geldiğimiz zaman İstanbul’daki belediyemize ait kültür merkezi sayımız 4 taneydi, bin 420 adet koltuk vardı. Artık 28 kültür merkezimiz var, koltuk sayımız 22 bin 200’e yükseldi. Tiyatro sahnemiz 8 iken 17 ye çıkarttık, yüzde 42 oranında koltuk sayısını arttırdık. Daha çok yapmamız gereken çalışmalar var. Bunun farkındayız. Beraber çalıştığımızda çok daha farklı çalışmalara imzalar atabiliriz.”
 
100. Yılı en iyi şekilde kutlamamız lâzım
 
2014’te Türk tiyatrosunun ve sinemasının 100. yılını kutlayacağına işaret eden Topbaş konuşmasını söyle sürdürdü:
 
“Çok farklı bir İstanbul hazırlanması lâzım. Beraberce geleceğe yürümenin erdemini yaşamalıyız. Tiyatro ve sinema salonları demokrasi alanları. Bir araya gelerek, diğerini hissetmeyi, algılamayı getiriyor. Büyük bir aile olduğumuzun ve fertlerin farklılığını görmeyi getiriyor mekânlar. Ne denli mekânları paylaşırsak o denli demokrasi gelişir. Kendi dünyalarını kurmuş toplumlar değil dünyayı müşterek kullanan toplumlar olduğunda hiçbir sorun kalmayacağına inanıyorum. İnsanoğlu arasındaki en önemli diyaloglardan birisi sanattır, müziktir, spor da öyle ortak lisandır. Dillerini bile bilmese başka toplumlarla iletişim kurma imkânı sağlar. 2010 Kültür Başkentliği yapmış bir şehirde yaşamaktayız. Dünya kentleri tarafından farklı algılanan, değerlendirilen, başarısı gıptayla takip edilen şehirde yaşıyoruz. Burada yaşamak ayrıcalıktır. O denli de sorumluluk getirir. 2013’te bu şehir kendine yakışır şekilde ‘Kültür Sanat Ödülü’ vermesi lâzım. 2014’de tiyatro ve sinemanın 100. yılını en iyi şekilde kutlaması lâzım.”
 
Gece, Ziya Osman Saba’nın yazdığı, Hilmi Zafer Şahin’in oyunlaştırdığı, Can Doğan’ın yönettiği “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” eserinden sunulan bir bölümle sona erdi.
http://www.caferider.com.tr/ibb-turk-tiyatro-ve-sinemasinin-100--yilina-hazirlaniyor_h7539.html