26-11-2012 tarihinde eklendi
Türkiye İran Doğal Gazını Altınla Alıyor


 “Türkiye, İran’dan ithal ettiği doğal gaz ödemelerini altınla yapıyor.” Bu açıklama Wall Street Journal Europe dergisinden geldi.

Dergide konuyla ilgili yer alan yazıda şöyle denildi: “Son zamanlarda, Türk ekonomisinde kaydedilen ve milyarlarca dolara tekabül eden aşırı altın ihracatı, İran doğal gazına karşılık yapılan ödemelerden kaynaklanıyor. Bunu, milletvekillerinin sorularına mektupla cevap veren Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da teyit etti.”

Dergi şunu vurguladı: “İki ülkenin, gaz alanında altınla ödemelere geçiş kararı ABD’nin uyguladığı katı yaptırımlardan kaynaklanıyor. Washington, üçüncü ülkelerin Tahran’la ticarette doların kullanılmamasını talep ediyor ve bu talebe uyulmaması durumunda katı yaptırımlarla tehdit ediyor. Altın külçeye geçiş, Ankara’yı Washington’un yaptırımlarından kurtardı. Bu tür ticaret, ayrıca, İran’a karşı uygulanan uluslararası yaptırım rejimine de ters değil.”

Bu yılın ilk dokuz ayında Türkiye’den altın ihracatı rekor seviye olan 10,7 milyar doları buldu. 6,4 milyar dolarlık kısmı, İran’a ihraç edildi.

İran gazının Türk enerji dengesindeki payı %18.

http://www.caferider.com.tr/turkiye-iran-dogal-gazini-altinla-aliyor_h7920.html