19-01-2013 tarihinde eklendi
İran, Uranyum Zenginleştirmeyi Durdurmayacağız
İran Nükleer'de son gelişmeler

 Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Daimi Temsilcimiz Ali Asger Sultaniye El Alem haber kanalına verdiği rçportajda “İran’la UAEA’yla son görüşme bakış açılarının yakınlaştırılması ve bazı görüş ayrılığının giderilmesi amacıyla yapıldı ve başarılı geçti” dedi.

Açıklamalarının devamında aradaki ihtilaflar tamamıyla giderildikten sonra çalışma planı şeklinin taraflar arasında imzalanacağını da belirten Sultaniye daha sonra, Parçin askeri tesislerin gezilmesi konusunun da çalışma planının imzalanmasından sonra inceleneceğine değinerek “Bazı konularda anlaşma sağlandı, ama daha hiçbir senet imzalanmadı” diye ilave etti.

Sultaniye ayrıca, görüşmelerin devam edeceğini belirterek “İran, uranyumu zenginleştirmeyi bir an bile durdurmadı, durdurmayacak” diye vurguladı.

Öte yandan ABD geçen Cuma günü, İran’ın Uluslararası Atom Enerji Ajansı’na (UAEA) verdiği cevapla yoğun hayal kırıklığına uğradığını belirterek, İran’ı Ajans denetçilerine Parçin tesislerini gezmelerine izin vermek istememekle suçladı.

Fransa haber ajansının bildirdiğine göre, ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Victoria Nuland bu konuda yaptığı açıklamada “Biz İran’ın UAEA’yla işbirliği fırsatını bir kez daha kaçırdığı için çok üzüldük” dedi.

İran’la UAEA Temsilcileri arasındaki yeni görüşme turu geçen Perşembe günü Tahran’da sona erdi. İki gün süren bu görüşmelerin kapanışında taraflar görüşmelerin önümüzdeki 12 Şubat’ta devam ettirilmesi konusunda mutabık oldular.

Diğer yandan  İran’la Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Temsilcileri arasındaki görüşmelerin sona ermesiyle Çin her iki tarafı aralarındaki işbirliği güçlendirmeye davet etti.

Xin Hua haber ajansının bildirdiğine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley dün bu konuda yaptığı açıklamada “Pekin, İran’la 5 +1 Grubu’nun önümüzdeki günlerde görüşmelerini temenni ediyor” şeklinde konuştu.

Ley ayrıca “Çin daima İran’ın nükleer konusuyla ilgili tek çözüm yolunun İran’la görüşme ve işbirliğinin ilerletilmesi olduğuna inanmıştır” dedi.

http://www.caferider.com.tr/iran-uranyum-zenginlestirmeyi-durdurmayacagiz_h8359.html