22-01-2013 tarihinde eklendi
Rus Siyasetçi: "Patriotların gizli amacı var"
Amaç suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmak

Almanya ve Hollanda’dan Patriot hava savunma sistemleri Türkiye’ye ulaştırıldı. NATO temsilcilerine göre bu sistemler, ocak ayı sonlarına doğru göreve hazır duruma getirilecek.

NATO, Ankara’nın talebi üzerine, Suriye tarafından olası füze tehlikesini ortak çabalarla püskürtmeye hazırlandıklarını yorulmadan tekrar ediyor. Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da birçokları, öne sürülen nedenin gerçeğe uygun olduğuna inanmıyor.

 Patriot’ların konuşlandırılması, Türkiye’den ziyade NATO’ya yarıyor. Kuzey Atlantik İttifak’ı bu suretle Ankara’yı sonuçları öngörülemez büyük oyuna sürüklüyor.

Rusyalı siyaset bilimci, eski milletvekili Semyon Bagdasarov, NATO’nun bölgedeki nüfuzunu arttırmaya çalıştığını belirterek şunları söylüyor:

“Patriot hava savunma sistemlerinin Türkiye’de konuşlandırılmasını, ABD ve NATO’daki müttefiklerinin bölgedeki nüfuzunu arttırma gayretlerinin bileşenlerinden biri olarak görmeliyiz. Anladığım kadarı ile Patriot’ların konuşlandırılması, Suriye’nin üzerinde uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasını öngörüyor. Patriot’ların taktik-teknik nitelikleri ve bölgede “AVAKS” sisteminin konuşlandırılması sayesinde, aynı zamanda her iki sistemin kullanılması için oldukça olumlu koşullar oluşuyor. Ayrıca Patriot’ların konuşlandırılması sonucunda Türkiye ile İran ve Türkiye ile Irak arasındaki sınır bölgenin, hatta Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınır bölgenin önemli bir bölümü üzerinde kontrol uygulamak mümkün olacak. Bu da bölgede durumu değiştirecek. Hiç şüphe yok ki komşu ülkeler mevcut durumdaki değişikliklere tepki gösterecek. İlk başta bu durum İran’ı ilgilendiriyor, ancak bir tek onu değil.”

En muhtemel senaryoya göre Patriot’ların Türkiye’ye getirilmesi, bölgesel silah yarışının başlamasını tetikleyecek. Bu da Türkiye’nin eskiden güttüğü komşu ülkelerle sıfır sorun politikasını geçersiz kılacak. Komşu ülkelerin savunma bakanlıkları ve genelkurmay dairelerinde ilgili kararlar alındıktan sonra çarkın geri çevrilmesi mümkün olmayacak.

Bu bağlamda, dramatik yazım kurallarını çok iyi bilen büyük Rus tiyatro yazarının yaklaşık 100 yıl önce söylediği sözler akla geliyor: “Eğer duvarda asılı bir silah varsa piyesin sonunda patlar.”

http://www.caferider.com.tr/rus-siyasetci---patriotlarin-gizli-amaci-var-_h8380.html