25-01-2013 tarihinde eklendi
Fisk'e Göre El Kaide'nin Afrika'daki Amacı
Batıyı kışkırtıp Müslüman ülkelere çekmek

 Independent Gazetenin kıdemli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk ise, Kuzey ve Batı Afrika ülkelerindeki El Kaide’nin lideri Muhtar Belmuhtar’a mercek tutuyor.

Belmuhtar’ın, Cezayir’deki iç savaşta yer aldıktan sonra, Afganistan’a giderek Taliban ve El Kaide saflarında savaştığını anlatan yazar, Usame Bin Ladin ile Belmuhtar arasındaki farkları ise şöyle açıklıyor:

“Bizim Batı’da kavramayı kabul etmediğimiz problem şu ki, El Kaide’nin kendisi değişti. Bu tehlikeli kuruluşun dünya çapında İslam hilafeti talep ettiği günler çok geride kaldı. Arap Uyanışı, diktatörlüğe karşı kitlesel Arap ayaklanmaları, Bin Ladin’i dünün adamı haline getirdi. Amerikalılar tarafından öldürülmesinden günler önce Abbutabad’da izlediği televizyon görüntüleri Bin Ladin’e; Kahire’den Şam’a ve Yemen’e kadar, tek bir protestocunun bile El Kaide bayrağı veya onun resmini taşımadığını gösterdi.”

Fisk, ABD’nin Suudi Arabistan’dan petrol ithalatıyla Nijerya’dan ithalatı birbirine yaklaşırken, Afganistan’dan çok sayıda militanın Cezayir, Mali, Moritanya, Çad ve Nijer’deki Atlas dağlarına göçtüğünü anlatıyor.

Fisk’e göre, El Kaide’nin Afrika’daki amacı, Batı ordularını kışkırtarak Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelere çekmek.

Irak ve Afganistan’da Batılı askerlerin hedef olduğu gibi, Mali’de de Fransız askerlerinin hedef haline getirilmeye çalışıldığını belirten Fisk şöyle diyor:

“Onları gözardı ederseniz, ‘teröre karşı savaşı’ kaybedersiniz. Onlarla savaşırsanız da küçük düşersiniz. İşte Cezayirli Belmuhtar bunu anlıyor. Biz anlamıyoruz.

http://www.caferider.com.tr/fisk-e-gore-el-kaide-nin-afrika-daki-amaci_h8407.html