15-02-2013 tarihinde eklendi
Meteoritler neyin habercisi?


 “Çelyabinsk Bölgesi’nde görülen meteor yağmuru Dünya’ya yaklaşmakta olan 2012 DA14 asteroidinden kaynaklanmış olabilir. Bugün (Moskova saati ile 23.25) adı geçen asteroid 27 bin kilometre gibi minimum yakın bir mesafeden geçecek.” Bu görüş Pulkovo Gözlemevi Başkanı Sekreteri Tatyana Borisoviç tarafından ifade edildi. Borisoviç’in sözlerine göre asteoid Dünya için tehlike arzetmiyor.

Bilim insanlarının verilerine göre bugün Çelyabinsk Bölgesi’ne düşen meteor birkaç metre boyunda idi ve yaklaşık 10 tonluk kütlesi vardı. Gök cismi atmosferin yüksek tabakalarında parçalandı, şiddetli bir ışıma ve çarpma dalgası yarattı. Kalan kısım yandı, ancak kalan parçalar yeryüzüne ulaştı.

Cuma günü Ural’da düşen meteoritin atmosfere girişi sırasındaki patlamanın gücü 300 kilotonu aşıyordu. NASA’dan yapılan açıklamaya göre bu patlama, 1945 yılındaki Hiroşima atom bombası patlamasından yirmi kat daha büyüktü. ITAR-TASS’ın haberine göre uzmanlar, Ural bölgesine düşen meteoritin 1908 Tunguz meteotirinden sonra dünyaya düşen en büyük kütleydi.

Cuma günü Rusya’nın beş ayrı bölgesinde meteorit yağmuru gözlendi. En büyük hasar Çelyabinsk’de yaşandı. Bölgede birçok binanın camları kırıldı. İçişleri Bakanlığının son verilerine göre meteorit düşmesi sonucunda 1200 kişi yaralandı, 50 kişi hastaneye kaldırıldı.

Meteoritin yol açtığı zarar bir milyar rubleyi (yaklaşık 33,5 milyon dolar) geçti.

http://www.caferider.com.tr/meteoritler-neyin-habercisi-_h8618.html