05-03-2013 tarihinde eklendi
Suriye'deki yıkımın bir başka yönü
Fidyecilik ve ödül avcılığı

Suriye'de iki yılı aşkın bir zamandır dünyanın dört bir yanından ülkeye giren terör örgütleri, ajanlar, paralı askerler ülkeyi yakıp yıkarken, çapıcı gerçeklerde gün yüzüne çıkıyor. Yıkımın bir başka yönü de Fidyecilik ve ödül avcılığı.
Kriz dönemi ile birlikte halkın tanıştığı zorluk ve sektörleşme yolunda ilerleyen sıkıntılardan biri de fidyecilik.

Muhalifler tarafından silah ve malzeme temini gerekçesiyle “yönetimin yanında duran işadamları, yetkililer, kişilerin” fidye ya da takas amacıyla kaçırılmasının yanı sıra herhangi bir ideolojisi, duruşu olmayan çok sayıda suç örgütü de türemiş durumda.

Bu tip örgütlerin Suriye güvenlik birimlerine ya da Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) temas etmeden rahatça hareket edebilmeleri soru işareti olarak duruyor.

Kaçırılma durumlarında “yardımına başvurulan ve arabuluculuk yapan” komisyoncuların artık “bilinir olması” fidyeciliğin vardığı boyutları ortaya koyuyor.

Kaçırılan kişinin sağ teslim alınması garantisi olmasa da, birçok aile maddi güçlerini oldukça aşan boyutlarda borçlanmak zorunda kaldı.

"Ödül avcılığı" başladı

“Ödül avcılığı” da kriz dönemi gelir kaynaklarından biri olarak ortaya çıktı.

Suriye ordusu mensubu bir subayı öldürenin ödülü 50 bin liraya kadar yükselebiliyor.

Hem devlet hem de Özgür Suriye Ordusu içinde para paylaşımı ve dağıtımı konusunda çarpıcı iddialar sık sık gündeme geliyor.

“Sıkıntılı bölgelerde, halka dağıtılmak üzere ayrılan paranın bir kısmının yerel yöneticiler tarafından alındığı” iddiasını bu duruma örnek sayabiliriz.

Diğer taraftan ÖSO içinde “maaş ve ihtiyaç için harcanması gereken paralara bazı grup ya da komutanların el koyduğu ve bu nedenle gruplar içinde çatışmalara varan gerginlikler yaşandığı” belirtiliyor.

Yine yönetim tarafından yerleşim birimlerinin korunması için oluşturulan Halk Komiteleri’ne yönelik şikâyetler de sıklıkla dile getiriliyor.

Bu komitelerde yer alan bazı kişilerin evlere, işyerlerine hırsızlık amacıyla girdiği yönündeki iddialar soruşturma konusu oldu.

Aynı iddia ÖSO için de dile getiriliyor.

Çiftçiye dağıtılan ve bomba imalatında da kullanılan gübrenin yüksek fiyatlara satılması, haraç, yağma, hırsızlık, kişisel intikam, iftira gibi sıkıntılar da 2 yıldır devam eden krize ek olarak halkı tehdit eden tehlikeler. (BBC)

http://www.caferider.com.tr/suriye-deki-yikimin-bir-baska-yonu_h8758.html