26-03-2013 tarihinde eklendi
Suriye hükümetinin talebi üzerine
Çin, Suriye'de kimyasal silah kontrolünde adalet istedi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, bugün (26 Mart) Beijing'de yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin Suriye hükümetinin talebi üzerine ülkedeki kimyasal silahlar konusunda inceleme başlattığını, ilgili yetkilendirmenin uluslararası hukuka ve BM kararlarına uygun olması gerektiğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından kısa süre yapılan açıklamada, Rusya ve Çin'in, BM'in Suriye'deki incelemelerine katılması gerektiği belirtildi. Sözcü Hong Lei, bu konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, inceleme heyetinin faaliyetlerinin Suriye'deki çeşitli tarafların destek ve işbirliğine ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Sözcü, inceleme sürecinin açık ve şeffaf, sonucun ise adil ve objektif olmasını güvence altına almak için inceleme grubunun yeterli temsil niteliğini taşıması gerektiğine işaret etti.

Hong Lei ayrıca, Çin'in öteden beri kimsayasal silahlar dahil olmak üzere kitle imha silahlarının kapsamlı şekilde yasaklanması ve tamamen yok edilmesinde ısrar ederek, Kimyasal Silahların Yasaklanması Antlaşması'nın amacı ve hedeflerini desteklediğini ifade etti.

Hong Lei, Çin'in kimyasal silah kullanacak tarafa karşı çıkacağını vurguladı.

http://www.caferider.com.tr/suriye-hukumetinin-talebi-uzerine_h8930.html