10-04-2013 tarihinde eklendi
Mursi yönetiminin İMF' ricası
Mısır şirinler köyü değil

  Kahire IMF’den alacağı kredinin miktarını artırma ricasında bulunmak niyetinde. Bu açıklama Mısır Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Aşraf Al-Arabi tarafından yapıldı. Kredi konusunda ilk dile getirilen rakam 4,8 milyar dolar idi. Şimdi ise ülke yönetimi kreditörlerden 700 milyon dolar daha fazla kredi istiyorlar.

Birçok uzman artan bütçe açığınının, sermaye kaçışının ve altın rezervlerinin azalmasının dayattığı zor ekonomik durumun Kahire’yi yurt dışından daha fazla yardım istemek zorunda bıraktığına dikkat çekiyorlar.

Stratejik ve Politik Araştırmalar Merkezi Al-Ahram Müdürü Ahmed An-Nacar IMF kredisinin durumu tersine çevirmeye yeterli olmayacağını düşünüyor. An-Nacar sözlerine şöyle devam etti:

Bu kredi esasen şimdiki hükümetin yetersiz oluşunun bedeli olacaktır. Paralar IMF’ye borcun geri ödenmesine esas olacak projelere değil sağa sola harcanacak. Şimdi başka bir Mısır’dan bahsediyoruz, bu Mısır mesela SSCB’den Asuan barajının inşaatı için para isteyen ülke değil. Mısır o dönemde bu büyük projeyi gerçekleştirmiş, bunun sayesinde elektrik ihtiyacını karşılamış ve sanayi ve tarımın gelişmesi için yeni bir ivme vermiş idi, sonuçta da çok kolay bir şekilde borcunu geri ödeyebilmişti.

Mısır o bölgedeki hiçbir ülkenin sahip olmadığı stratejik bir konuma sahiptir. Kahire Uzak Doğu’dan, Rusya’dan, ABD’den, Latin Amerika’dan ekonomik sorunlarının çözümü için yatırım çekebilir. Bunun dışında ülkenin muazzam bir ihracat potansiyeli vardır. Mısır çok rahat bir şekilde Avrupa ve Arap ülkeleri piyasalarına ürün ihracatını artırabilir, çünkü serbest ticaret anlaşmaları bulunuyor. Yani bugünün çok ağır ekonomik şartlarından çıkış yolları mevcuttur. Sadece bunu yapma isteği ve üretimin gelişmesi için mevcut potansiyeli değerlendirebilecek, yatırım çekebilecek bir hükümet olsun yeter.

Ancak Mısır’da birçokları hükümetin sanki ayrı bir dünyada yaşadığını ve sıradan insanların hergün karşılaştıkları sorunları görmediklerini düşünüyor.

Bu nasıl bir dünyadır? Bu sorunun cevabı geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Başbakan Hişam Kindil smartphone’nundaki bir düğmeye yanlışlıkla basması ve sosyal paylaşım sitelerine şu haberi göndermesi ile durum anlaşıldı: “Nihayet ‘Şirinler’ oyununda bir üst seviyeye çıktım.” Eğer bilmeyen varsa bu basit oyunun konusu masalsı bir diyarda, sempatik cücelerin yaşadığı bir köyde geçmektedir. Bu köyde ne bütçe açığı vardır, ne işsizlik ne de sermaye kaçışı. Orada yaşamak günümüz Mısır’ından farklı olarak çok kolay ve rahattır. Mesele ise halkın ezici çoğunluğunu oluşturan Mısırlıların ‘Şirinler köyünde’ yaşamıyor olmalarıdır.

http://www.caferider.com.tr/mursi-yonetiminin-imf--ricasi_h9033.html