29-04-2013 tarihinde eklendi
ŞİÖ Genel Sekreteri'nden Türkeye yorumu
Türkiye’yle ortaklık ŞİÖ’yu daha nüfuzlu kılıyor

 Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Dmitriy Mezentsev, Türkiye’ye diyalog ortağı statüsü verilmesinin örgütü daha da nüfuzlu kıldığını söyledi.

Türkiye’ye ŞİÖ diyalog ortağı statüsünün verilmesine ilişkin memorandum, 26 Nisan’da Almatı’da (Kazakistan) Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ŞİÖ Genel Sekreteri Mezentsev tarafından imzalanmıştı.

Türkiye’nin katılımıyla ŞİÖ ailesinin büyüdüğüne işaret eden Mezentsev, “Bir ülkenin diyalog ortaklığı statüsü alması, onun bölgesel güvenlik sorunlarının çözülmesine katkı sağlaması, ekonomik ve ticari işbirliğine, kültürel ve insani ilişkiler alanında karşılıklı işbirliğine katılması ve terör, aşırılıkçı ve bölücülük gibi üç kötülükle mücadele edilmesi için reel bir fırsat anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

NATO üyesi Türkiye’ye ŞİÖ diyalog ortaklığı statüsünün verilmesinde nasıl bir mutabakat sağlandığı konusunda soruyu yanıtlayan Genel Sekreter, “Şanghay altısı devlet liderlerinin bu yöndeki kararı dengeli ve bilinçli. İmzalanan memorandum, Türkiye Cumhuriyeti’ne ŞİÖ çerçevesindeki yasal haklar sayesinde örgütün daha da nüfuzlu olması için çaba, potansiyel ve tecrübesini ortaya koymak fırsatını veriyor. Türkiye’nin ŞİÖ hukuk kriterlerine uygun olmasını dikkate alırken, NATO ile ŞİÖ arasında herhangi bir gerilime yol açmayacağına eminim. Bir NATO ülkesinin ŞİÖ çerçevesinde ilk adım olsa da resmi bir statü alması ŞİÖ için yeni bir tecrübe.” dedi.

http://www.caferider.com.tr/sio-genel-sekreteri-nden-turkeye-yorumu_h9201.html