16-05-2013 tarihinde eklendi
Reğaib gecesinde Allah'a açılan kapı
Bu gecenin önemi

Reğaib gecesi İslam âleminde önemli bir gece olarak idrak edilir. Bu gece herkes ilahi rahmeti, af ve mağfireti yakalamak için raz u niyaz eder. Mübarek Ramazan ayı yaklaşırken adeta ön temizlik yaparak o ayı karşılamaya çalışır.

Reğaib gecesinin önemi

Hz. Peygamber(s.a.v) bir rivayette şöyle buyurmuştur: “Receb ayının ilk Cuma gecesinden gaflet etmeyin. Melekler o geceye reğaib gecesi demişlerdir. Çünkü gecenin üçte biri geçtiğinde bütün melekler Kâbe’nin etrafında toplanırlar. Bu sırada Allahu Taala meleklere rahmet nazarıyla bakar ve buyurur: Ey meleklerim benden ne dilerseniz dileyin. Bunun üzerine melekler şöyle cevap verirler: Ey yüce Rabbimiz biz senden bu Receb ayında oruç tutanları bağışlamanı diliyoruz! Allah da “Bağışladım” der.”

Reğaib gecesi amelleri

Bilmiş olun ki Receb ayının ilk Cumasının gecesine “Reğaib Gecesi” derler. Bu gece için Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve alih)ten fazileti çok olan bir amel rivayet edilmiştir. Bu ameli Seyyid b. Tavus “İkbal” kitabında, Allame Meclisî Benî Zühre İcazesi”nde nakletmişlerdir. Bu amelin faziletlerinden bir kısmı şöyledir: Bu ameli yapanın bir çok günahları bağışlanır ve bu geceye mahsus namazı kim kılarsa, öldükten sonra Allahu Taala onun kabre konduğu ilk gece, bu namazın sevabını parlak, güler yüzlü ve en güzel yüze sahip, en açık dilde konuşan bir surette o kuluna yollar. Ona der ki ey sevgilim! Sana müjdeler olsun. Çünkü sen her türlü çetinlikten kurtuldun. O kul “sen kimsin, Allah’a yemin ederim ki senden senin yüzünden güzel yüz görmedim, sözünden tatlı söz duymadım ve senin kokundan daha güzel koku koklamadım.” Diye sorar.

Der ki ben senin falan yıl falan ay falan gece kıldığın namazın sevabıyım. Bu gece senin hakkını vermek için kabrine geldim. Senin yalnızlığını gidereceğim, korkunu savacağım. Sur çalınıp kıyamet olduğunda kıyamet meydanında senin başına gölge yayacağım. O halde artık sevin. Hayır senden asla kaybolmaz.” Reğaib gecesinin ameli şöyledir: Receb’in ilk perşembesi oruç tutarsın. Akşam olunca akşamla yatsı namazları arasında 12 rekat namazı her iki rekatta bir selam verecek şekilde kılarsın: Her rekatta bir kere el-Hamd, üç kere İnna enzelnah ve on iki kere qul Huvellah surelerini okursun.

On iki rekat namazı bitirdikten sonra: “Allahumme salli ala Muhammedinin-nebiyyi’l-ümmiyyi ve ala âlih.”" اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّد النَّبِيِّ الاْمِّيِّ وَعَلى آلِهِ " Daha sonra secdeye varıp secdede yetmiş kere: “Subbuhun quddusun Rabbul-melaiketi verruhi” " سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَالرُّوحِ " Sonra secdeden kalkar ve yetmiş kere: “Rabbiğfir verham ve tecavez amma ta’lemu inneke entel-Aliyyi’lAzîm” "رَبِّ اغفر و ارحم و تجاوز عما تعلم إنك أنت العلي العظيم" İkinci kez secdeye vararak: “Subbuhun quddusun Rabbul-melaiketi verruhi” " سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَالرُّوحِ " Der ve Allah’tan dileklerini dilersin. İnşaallah kabul edilir. Yine bil ki Receb ayında Hz. İmam Rızayı ziyaret etmek mustahabdır ve özel ziyaret şekli vardır. Ayrıca bu ayda umre yapmanın büyük fazileti vardır. Rivayet edildiğine göre bu ayda umre yapmanın fazileti hacdan sonra gelir. Anlatıldığına göre Hz. İmam Zeynelabidin (aleyhisselam) Receb ayında umre yapıyordu ve gece- gündüz namazını Kabe’nin yanında kılıyordu. Gece-gündüz, devamlı secde ediyordu. İmamın secdede şu zikri yaptığı duyulmuştur: "عظم الذنب من عبدك فليحسن العفو من عندك" “Kulunun günahı büyüktür, sen en güzel şekilde afv eyle.”

http://www.caferider.com.tr/regaib-gecesinde-allah-a-acilan-kapi_h9356.html