25-05-2013 tarihinde eklendi
Libya’nın fiilen ne ordu ne de polisi var
Ülke el-Kaide militanlarının kontrolünde

Yaklaşık bir haftadan önce Libya’nın Tobruk ve Zueitina liman kentlerini saran protesto eylemleri nedeniyle kapatılan petrol terminalleri yine çalışmaya başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Libya Petrol Bakan Yardımcısı Omar Şakmak, “Bu sefer sorun, Mellitah doğalgaz tesisinde ortaya çıktı. Bu tesiste güvenlik çalışanlarına saldırı düzenlendi.” dedi.



Öyle görünüyor ki yerel silahlı gruplar, şu veya bu bakanlığını faaliyetini, hatta tüm bir kentin yaşamını kolayca felce uğratabilir. Bu seferki kurbanlar Topbuk ve Zueitina kentleri. Daha önce ise başkent Trablus’ta silahlı kişiler bir sıra bakanlığın çalışmalarını engellemişti. Son zamanlarda Bengazi’de de polis karakolları ve hükümet binaları düzenli olarak silahlı saldırılara maruz kalıyor.

Libya’da durumun zamanla daha da kötüleştiği görünüyor. Neden böyle oluyor ve Libya hükümeti neden bir şey yapmıyor?

Libyalı politik aktivist Hasan al-Tarhuni şunu söyledi:



“Yaşanmış tüm saldırıların ardında El-Kaide militanları bulunuyor. Bu grup, sözde devrimin başladığı andan beri Libya’da bulunuyor. Devrimde başlıca rol üstlenmişti. Katar ve Suudi Arabistan, hedeflerine erişmek için teröristleri finanse ediyor. Bakanlıkların ve hatta kentlerin ablukaya alınması, dıştan gelen planların gerçekleştirilmesinden başka bir şey değil. Söylediğim gibi aslında El-Kaide militanları olan gönüllü milisler, ülkeyi kontrol altına aldı. Hükümet hiçbir şey yapamıyor, çünkü hâlihazırda Libya’nın fiilen ne ordu ne de polis var.”

Libya devletçiliğinin mevcut acınacak durumunun benzer nedenlerini Rusya Bilimler Akademisi Doğubilim Enstitüsü görevlisi Aleksandr Demçenko da belirtti:

“Libya’da, güvenlik alanındaki durumu kontrol edecek kadar güçlü bir iktidar yok. Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden sonra parlamento seçimleri gibi iktidar oluşturmanın sözde demokratik mekanizmalarının başlatılmasına rağmen. Bu durum büyük ihtimalle uzun süre devam edecek. Birkaç nedeni var. İç savaş sırasında büyük miktarda silah ele geçiren gönüllüler, ülkenin çıkarlarına değil ayrı ayrı kabilelerin ya da sahra komutanlarının çıkarlarına hizmet ediyor. Ayrıca, ülkede radikal İslamcılar yoğunlaştı. Yani ülke birçok sorunla karşı karşıya ve durum oluruna bırakıldı.”

 

http://www.caferider.com.tr/libyanin-fiilen-ne-ordu-ne-de-polisi-var_h9421.html