13-06-2013 tarihinde eklendi
Irak'ın Ulusal Enerji Stratejisi
620 milyar dolarlık yatırım

  Irak hükümeti ülkenin ekonomisini canlandırmak amacıyla "Genel Ulusal Enerji Stratejisi " yayınladı.



Irak'ın Genel Ulusal Enerji Stratejisi dün (12 Haziran) yayınlandı. Irak'ın yeni enerji stratejisine göre petrol ve doğalgazın satışı arttırılarak 2030 yılında 6 trilyon dolar gelir elde edilecek. Bunun yanı sıra Irak elektrik üretimi de büyük ölçüde yükseltilecek.

Irak'ın önümüzdeki 20 yıl içinde halkın yaşam ve istihdam seviyesini yükseltmek için 620 milyar dolarlık yatırım yapacağına dikkat çekilen belgede, petrol üretimiyle ilgili yeni nedefler konuldu. Buna göre, Irak'ın bugün günde 3,4 milyon varil olan petrol üretimi 2014 yılındaki günde 4,5 milyon varile çıkartılacak. 2020 yılında günlük petrol üretiminin ise 2014 yılının 2 katına ulaşması planlanıyor.



Analistlere göre bu plan Irak'a yaklaşık 6 trilyon dolar gelir getirecek, bu gelirin yüzde 85'i petrol ihracatından gelecek.

"Genel Ulusal Enerji Stratejisi'nde" Irak'ın iç enerji talebine 2022 yılında tamamen cevap verilmesi öngörüldü. Irak ekonomisinin petrol bağımlılığından kurtularak enerjide çeşitliliğe gitmesi çağrısında bulunulan belgede aynı zamanda 2020 yılında enerji dışı sektörlerin ekonomik büyüme hızının petrol ve doğalgaz sektörünün büyüme hızını aşacağı tahmininde bulunuldu.

http://www.caferider.com.tr/irak-in-ulusal-enerji-stratejisi_h9572.html