18-06-2013 tarihinde eklendi
İngiliz istihbaratı bakan Şimşek'i dinledi mi?


Türkiye Dışişleri Bakanlığı İngiltere’deki G20 zirvesinde gizli bir şekilde dinlenilme ile ilgili edinilen bilgiler konusunda açıklama yapması için İngiltere maslahatgüzarını çağırdı.

Açıklamaya göre, Türk tarafı özellikle İngiliz istihbarat birimleri tarafından Türkiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gizli bir şekilde dinlenmesi konusundaki haberlerden duyduğu endişeyi dile getiriyor ve bu konuda resmi ve kapsamlı bir açıklama yapılmasını bekliyor.



Türkiye Dışişleri Bakanlığı daha önce pazartesi günü yaptığı açıklamada “Birlik devleti makamlarının bu şekildeki hareketleri kesinlikle kabul edilemez. Eğer bu doğrulanırsa kaçınılmaz bir şekilde iki ülke arasındaki diplomatik bir skandala yol açacaktır” denildi.

Pazartesi günü İngiliz Guardian’ın CIA eski görevlisi Edward Snowden’e dayandırarak bildirdiğine göre, İngiltere 2009 yılında Londra’da gerçekleşen G20 zirvesinde bazı üye ülke sözcülerinin konuşmalarını gizli olarak dinledi.

Gazeteye göre, İngiliz istihbaratı G20’deki NATO ülkelerinden Türkiye ve Güney Afrika sözcülerinin telefonlarını dinleyerek ve internet üzerinden yazışmaları ele geçirerek casusluk yaptılar.

http://www.caferider.com.tr/ingiliz-istihbarati--bakan-simsek-i-dinledi-mi--_h9610.html