19-08-2013 tarihinde eklendi
El-Kaide'nin toprak emeli sloganı
"Diyala'dan Beyrut'a"

 
 Financial Times, Irak’taki El Kaide’nin Suriye’deki isyana “radikal” bir boyut kattığını yazıyor. Yazıda özetle şöyle deniyor:

“Irak’taki El Kaide, son haftalarda Suriye’deki savaşta önemli aktörlerden biri haline geldi. Örgüt, bölgede gücünü artırıyor. Grubun toprak emelleri “Diyala’dan Beyrut’a” sloganında ifade buluyor. El Kaide militanlarının geçen hafta Halep’teki Minnak hava üssü ve Lazkiye’ye saldırılarda önemli rol oynadıkları söyleniyor."



"Grup ayrıca kuzeyde Kürtlerin denetimindeki bölgede hâkimiyet kurmaya çalışıyor. El Kaide El Nusra cephesi aracılığıyla bir yıldan uzun bir süredir rol oynuyor. Ancak sonrada Irak Şam İslam Devleti adını alan Irak’taki El Kaide başlangıçta finanse ettiği El Nusra Cephesi’yle birleşemeyince Suriye’de kendi operasyonlarına başladı. Bu da örgütün Irak’ta yaptıklarını bilenleri alarma geçirdi.”

Daily Telegraph gazetesi de, İslamcı militanlardan kaçan Suriyeli Kürtlerin Kuzey Irak’a akın ettiğini, Birleşmiş Milletler verilerine göre Perşembe gününden bu yana 17 bin kişinin sınırı geçtiğini belirtiyor.

http://www.caferider.com.tr/-el-kaide-nin-toprak-emeli-slogani_h9981.html