Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yemen'de neler oluyor?
Yemen el- Kaide'nin merkezi haline geldi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-08-2013 15:21 - 949 Okunma

 Mainz Üniversitesi Arap Dünyası Araştırmalar Merkezi Başkanı Günter Meyer’e göre El Kaide, 2 yıl önce, bölgedeki nüfuzunu artırmak için özellikle Güney Yemen’deki bu durumu iyi kullandı:

"Bundan 18 ay önceye kadar El Kaide’nin güneyde büyük bir hücum grubu vardı. Örgüt burada birçok toprak parçası ele geçirdi. Ancak son 18 ay içerisinde, özellikle ABD’nin insansız hava uçakları ile yapılan saldırılarla Yemen ordusunu desteklemesi sonucu, durum, tersine döndü. O nedenle örgüt, büyük kayıplar verdi. Ancak diğer yandan, örgütün başında Nasır El Vuheyşi gibi bir radikal İslamcı bulunuyor. Vuheyşi, olağanüstü bir askerî organizasyon oluşturdu. Örgütün Arap Yarımadası‘ndaki kolu AQAP, uluslararası alanda El Kaide’nin en tehlikeli kolu olarak görülmesini de ona borçlu."

Nasır El Vuheyşi, Usame Bin Ladin’in Afganistan’daki özel sekreteriydi. ABD birliklerinin Afganistan’a girmesinin ardından Vuheyşi, 2002 yılında İran‘a kaçtı. Ancak İran’da yakalanan Vuheyşi, 2003 yılında Yemen’deki bir hapishaneye sevk edildi. Fakat Vuheyşi, 2006 yılında buradan kaçmayı başardı ve Usame Bin Ladin’e olan yakınlığı nedeniyle bir yıl içerisinde örgütün, Arap Yarımadası kolunun lideri oldu. AQAP olarak bilinen bu grup, 2009 yılında örgütün Yemen ve Suudi Arabistan’daki kollarının birleşmesi ile oluştu. Bu füzyonun ardından Yemenli teröristler bir dizi terör saldırısı ile gündeme geldi. Örneğin 2009 yılının Noel yortusunda, bir ABD uçağında Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib iç çamaşırına sakladığı bombayı patlatmak istemiş ancak başarılı olamamıştı. Abdülmuttalib’in Yemen’de eğitildiği ve silahlandırıldığı ortaya çıkmıştı. Örgüt, 2010 yılında da UPS firmasına ait düşen bir kargo uçağına bombalı paket yerleştirme olayını üstlenmişti.

‘Vuheyşi saldırılardan sorumlu’

Günter Meyer, Doğu Afrika üzerinden yapılan silah sevkiyatı ile Yemen’deki teröristlerin iyi bir şekilde silahlandırıldığını düşünüyor. Bununla birlikte Pakistan‘da saklandığı tahmin edilen El Kaide lideri Zevahiri, Vuheyşi’yi örgütün iki numaralı ismi ilan etti ve Batılı ülkelere yapılacak terör saldırılarının planlanmasının ana sorumlusu yaptı. Meyer, bu ikilinin örgüt içindeki pozisyonlarını değerlendirirken, "Zevahiri, kesinlikle örgütün lideri ancak saldırılardan sorumlu olan isim ise Vuheyşi" diyor.

Hrıstiyan Birlik Partileri’nin (CSU/CDU) Dış Politika Sözcüsü Philipp Mißfelder, uzmanların, El Kaide içerisinde Batı’ya karşı kimin bir sonraki büyük terör saldırısını düzenleyeceğine dair bir güç mücadelesinin oluştuğundan yola çıktığını söylüyor. Hatta uzmanlar bu saldırının yakında olabileceğine dair spekülasyonlarda da bulunuyor. Zira Bingazi’de ABD’li Büyükelçi Christopher Stevens'ın da hayatını kaybettiği saldırının yıl dönümü yaklaşıyor. Yine 11 Eylül de kapıya dayandı sayılır.

O nedenle ABD’de yeni bir tartışma konusu gündeme damgasını vurdu. Bu da, yurt dışındaki büyükelçiliklerin ABD askerleri tarafından korunup korunmaması tartışması. Ancak politikacı Philipp Mißfelder, bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyor. Zira bu koruma siperinin büyükelçilikleri daha fazla hedef haline getireceğini düşünüyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-08-2013 15:21 - 949 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım