Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Yemen Oyunu Suriye’de Oynanıyor
Kasım Alcan

 Yemen’de yaşanan gelişmeler, aslında Suriye için bir tatbikattı.

Yemen'in Suudi Arabistan'a sınır, kuzey bölgesinde, Saa'da vilayeti çevresinde yer alan Husîlerin dikta vesayetin baskı ve dayatmalarına karşı protesto eylemlerini bastırmak için İçeride Selefi-El Kaide, dışarıdan, Suudi Arabistan destekli ABD saldırılarında binlerce insan katledildi.  

Baskıların nedeni mezhepseldi. Ülkede yaşayan Sünnî-Şafiiler ise son 30-40 yılda Suûdî Arabistan'ın Selefîlik/Vahhâbilik propagandası etkisiyle, büyük çoğunlukla Selefî/Vahhâbî çizgiyi benimsediler. Bu anlayış birçok İslam ülkesinde akan kanın temel nedenini oluşturuyor. Sadece Şii- Caferilere yönelik değil, kendileri gibi düşünmeyen Sünni Müslümanlara karşıda kan dökmekten çekinmediler.

Batı  ülkeler özellikle ABD ve İsrail Suudi Arabistan ve körfez işbirliği ülkeciklerinin de desteğiyle Suriye’deki duruma çözüm getirmek için  Yemen’de uygulanan senaryoyu  uygulamak gerektiğini şiddetle savunmaktalar.

Bu konuda Rus Eksper Andrey Grozin tahlilleri bir hayli yerinde ve dikkat çekiciydi.

Bakın Garozin tahlilinde neler diyor:

 Yemen’de  değişen bir şey olmaması bir yana Selefi-El Kaide yapılanması önü alınmaz bir engel haline geldi. Kuzeyinde  El Kaide’nin silahlı eylemlerinin sonu gelmezken, Güneyinde  eylemlerde bulunan hükümet silahlı birlikleri ”Arabistan yarımadasındaki El-Kaide” örgütünün birlikleri tarafından ele geçirilen  kentleri   kurtarmak  çabalarında bulunuyor, fakat  çabaları  başarısız kalıyor.

Usame bin Ladin  ABD’nin Pakistan devletinin iznini bile almadan düzenlediği bir operasyonla  yok edilmesinin ardından, El-Kaide’nin başkanlığına gelen Ayman az-Zavahiri   bugünlerde  Suudileri, Tunusluları, Mısırlıları, Libyalıları, Yemenlileri ve Suriyelilerden örnek alarak, Arap devrimine katılmaya çağırdı.  Anlaşıldığı gibi  El-Kaide lideri, devrimden söz ederken, ülkelerini demokratikleştirme çağırılarında bulunmakla “Arap baharına” yola açmış Tunuslu ve Mısırlı yüksek okul öğrencilerinin eylemlerini  kastetmedi.

Çünkü   Taliban zamanındaki Afganistan’daki  rejim, radikal seleflilerin bir hedefiydi.  Arap ilkbaharı    ve sonucu olan  sarsıntılar  radikal grupların eylemlerini  yoğculaştırması için  elverişli şartların   meydana gelmesine yol açtı.. Gönümüzde selefi grupları  Libya’da serbestçe eylemlerde bulunuyor, Tunus ve Mısır’da  mevzilerini güçlendiriyor. Suriye’de de  hükümete karşı ilan edilmemiş savaş yapıyor. Basında verilen bilgilere göre, eylemleri  Suudiler ve Basra Körfezindeki diğer  ülkeler  temsilcilerinin başkanlık ettikleri sözüm ona  hayır  fonları tarafından   finanse ediliyor.

Terörizme karşı  sözde küresel savaş yıllarında  Arabistan yarımadasındaki yeraltı selefi gruplarının eylemlerine pratik olarak son verildi.   Ama  şu anda    Yemen’de selefi grupları  fiilen  açıkça eylemlerde bulunuyor.  Eksper Andrey Grozin, bölgedeki ülkelerin   radikal dincilere karşı tutarsız  politikası bunun sebeplerinden biridir, dedi ve şöyle devam etti:                          

Suudi Arabistan’daki rejimin jeopolitik çıkarları Er-Riad’ın El-Kaide’ye ilişkin ikili davranışının başlıca sebebidir.  Bu rejim son 20-30 yıllık dönemde   Ortadoğu dâhil tüm İslam dünyasını  nüfuzu altına almak  çabalarında bulunuyor.

Bu  hedefe erişmek için  bir yandan  ülkedeki  istikrarı bozan radikal  İslamcıların eylemlerine son  verme   yolunda  gayretler gösteriyor, öbür yandan da   karşıtları ya da  bölgedeki politik egemenliği yolunda  engel saydıkları ülkelerde istikrarı sarsmak için radikalleri bir aracı olarak kullanıyor.  Fakat  böyle hareket hattının    tehlikeli sonuçları olabilir. 

Hepimizin gözleri önünde cereyan eden gelişmelerin gösterdiği gibi, radikaller   herkesin  yardımını kabul ediyor. Ama er geç kendisine yardım eli uzatan eli  ısıracak.  Yemen’de yaşanan gelişmelerin gösterdiği gibi,  silahlı radikallerle    uzlaşmaya  varmak çabaları manasız.    Batı ve Arap monarşileri  tarafından   himaye edilen Suriye’deki radikallerin iktidara gelmeleri   halinde sorumlu davranacaklarını ummak da  bir aptallık olur.

Bir yandan İsrail hilali için şartlar olgunlaşırken diğer yandan Sünni Müslümanların da başının belası olan Vehhabi anlayış meşruiyet kazanarak mücahit ve direnişçi olarak tescillenmektedir.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-06-2012 11:25 - 2237 Okunma
Kasım Alcan yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun 11-06-2014 tarihinde eklendi
Özgür İslami Medya 02-06-2014 tarihinde eklendi
Küfre hizmet eden, Kutsal Cihad 06-05-2014 tarihinde eklendi
İmam Hasan Askeri'nin (as) Mektubu 09-01-2014 tarihinde eklendi
Selam olsun Şah-ı Şehidan İmam Hüseyin'e (as) 04-11-2013 tarihinde eklendi
BOP'un bize karşı açtığı bu savaş "Bizim Savaşımızdır" 09-09-2013 tarihinde eklendi
Kardavi ve Türkiye'de Vahabi Tehlikesi 04-09-2013 tarihinde eklendi
Sırtını zalimlere dayayıp demokrasi çağrısı yapanlar 14-08-2013 tarihinde eklendi
İslam 'cı' lar size ne oldu? 30-05-2013 tarihinde eklendi
Seni yakacağız mesajı!! 02-05-2013 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım