Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Zarif: Ambargolar ABD için bir amaca dönüşmüştür
İran'dan önemli açıklamalar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-09-2014 05:36 - 836 Okunma

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevaz Zarif, ambargoların ABD için bir amaca dönüştüğünü söyledi.

Zarif, Amerika Dış İlişkiler Konseyinde yaptığı konuşmada, amacın İran nükleer programının barışçıl olduğundan emin olmak ise, İran nükleer programının çözümünün kolay olduğunu belirtti.

Zarif, ‘’Sorun ABD hükümetinin ambargolarda boğulması ve kongrenin ambargolarının devam etmesini istemesindedir’’ dedi.

Ambargo zamanında İran Santrifüj sayısının 19 bin 800’e yükseldiğini ifade eden Zarif bunun da ABD ambargolarının sonucu olduğunu belirtti.

İran halkının ABD’den nefretinin artmasını da ambargo sonuçlarından olduğunu ifade eden Zarif, ‘’ Ambargo, İran nükleer meselesinin çözümünü engellemek adına ve İran ile işbirliği ortamını zedelemeğe değecek kadar ABD için değerli olmamalı’’ dedi.

İran’ın nükleer meseleyi çözmek istediğinin altını çizen Zarif, ‘’Bizim zenginleştirme programımız belli amaç için ve barışçıldır ve UAEA defalarca İran’ın Cenevre anlaşmasının tüm şartlarını yerine getirdiğini ifade etmiştir’’ dedi.

Zarif, İran’ın Parçin tesisleri ile ilgili olarak, ‘’ Bu tesis bugüne kadar 2 kere UAEA denetçileri tarafından denetlenmiş ve onlar buradan 42 örnek almışlardır. Bu tesis askeri bir tesistir ve denetimler dışındadır. Onlar yanlış bilgiler doğrultusunda burada olmayan bir şeyi bulmaya çalışıyorlar. Biz şeffaflıktan yanayız, fakat anlaşmalar gereği askeri tesisler denetimler dışındadır, bir iki kere bir askeri tesis denetlene bilir fakat bunun bir sınırlaması vardır’’ dedi.

Paris’te IŞİD ile ilgili düzenlenen toplantıya değinen Zarif, Paris toplantısına katılan birçok ülke IŞİD’in kurulması ve büyümesine bir şekilde yardımcı olmuşlardır ve kendileri için bir canavar yarattılar ve bu canavar onu yaratanları da korkutmaya başlattı. Bundan dolayı ben Paris toplantısı için "Pişmanlık Koalisyonu" diyorum. IŞİD İslami de değil, devlet de değil, girift bir terör örgütüdür’’ dedi.

Zarif, ‘’Irak’lı yetkililerinin dediğine göre İran bu sorunun çözümü için Irak’a yardım eden ilk ülkedir. Biz dostlarımıza yardım için hiç tereddüt etmeyiz. Bize göre bu tehditle mücadele edilmeli. Bu tehdit bir bölge veya bir ülke için değil, tüm dünya içindir ve binlerce yabancı terörist Irak ve Suriye’dedir’’ diye konuştu.

Zarif, ‘’ IŞİD tehlikeli bir oluşumdur ve bu oluşunla nasıl mücadele edileceğini bilmemiz gerekir. IŞİD havadan bombalamakla ile ortadan kalkmaz. Biz yeni gerçekler ile karşılaşmak için yeni gereçlere ihtiyaç duymaktayız’’ dedi./



 İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndaki (UAEA) daimi temsilcisi Rıza Necefi, Tahran ile UAEA arasındaki anlaşmanın belirlenen sürede hayata geçirilmediği iddialarını yalanladı.

Necefi, geçen kasım ayından itibaren UAEA'yla imzalanan işbirliği anlaşmasının şartlarını yerine getirmek için somut tedbirler aldıklarını kaydetti.

Necefi, şu an iki tedbirin belirlenen süre içinde yerine getirilememesinin, UAEA'nın elindeki İran'ın nükleer programına ilişkin "geçersiz" belgelerle ilgili olduğuna işaret etti.

Necefi, UAEA elindeki belgelerin kaynağını İran'a bildirmediğinden Tahran'ın bu konuda bir açıklama yapmakta zorlandığını, bunun da bazı maddelerin uygulanmasını geciktirdiğini söyledi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-09-2014 05:36 - 836 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım