Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ayetullah Mekarim Şirazi’den Suudi Başmüftüsü’nün fetvasına sert yanıt
Şia aleminin önde gelen taklit mercilerinden Ayetullah Mekarim Şirazi, radikal selefilerin günümüzdeki en büyük sorunlarından birinin İslam’ın değer, ilke ve kanunları olan fıkıh, usul ve itikadi inançlardan habersiz olmalarından kaynaklandığını söyledi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-01-2015 08:38 - 1097 Okunma
 Şia aleminin önde gelen taklit mercilerinden Ayetullah Mekarim Şirazi, radikal selefilerin günümüzdeki en büyük sorunlarından birinin İslam’ın değer, ilke ve kanunları olan fıkıh, usul ve itikadi inançlardan habersiz olmalarından kaynaklandığını söyledi.
 
Kum A’zam Camisinde fıkıh dersinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.a) ve İmam Cafer Sadık’ın (a.s) doğum yıldönümlerini kutlayarak, İslam alemi ve Müslümanların Vahdet Haftasını tebrik eden Ayetullah Mekarim Şirazi, konuşmasının devamında, düşmanlarımız bizim karşımızda birleşerek tefrika ve bölücülük çıkarma peşinde olduğundan, bugün biz Müslümanların vahdet ve birlikteliğe olan ihtiyacı her zamankinden daha fazladır, dedi.
 
Ayetullah Mekarim Şirazi, vahdet kelimesini şu şekilde tanımladı: Vahdet kelimesinin asıl manası, ortak olduğumuz noktalar üzerinde odaklanarak diğer mezheplerin kutsal değerlerine hakaretten kaçınmaktır ve bu da hepimizin dikkat etmesi gereken zorunlu bir husustur.
 
Şia aleminin önde gelen müçtehit ve taklit mercilerinden olan Ayetullah Makarim Şirazi, konuşmasının devamında şöyle dedi: Bizler günümüz itibariyle ortak olduğumuz noktalar üzerinde, örneğin İslam, Kur’an, İslam Peygamberi (s.a.a) ve Kabe gibi konulara sırtımızı dayamalı ve diğer mezheplerin kutsallarına hakaret etmemeliyiz. Kutsallara hakareti benzine benzeten Ayetullah Mekarim Şirazi, benzini nasıl ateşin üzerine döktüğünüzde alevleniyorsa, kutsal değerlere hakaretinde kardeş kavgasını körükleyerek Müslümanları yıkıma sürükleyeceğini hatırlattı.
 
Radikal selefi ve vahhabilerin yaptıkları yanlış hareket ve tavırlara değinen Ayetullah Mekarim Şirazi, Vahdet Haftası Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.a) ve İmam Cafer Sadık’ın (a.s) veladetlerinden dolayı kutlu bir haftadır. Bu haftada ihtilafları ve anlaşmazlıkları bir kenara iterek, ortak olduğumuz noktalar üzerinde, vahdet birlik ve beraberliğimizi sağlamalıyız, dedi.
 
Suudi Başmüftüsü’nün Peygamber Efendimizin (s.a.a) mübarek doğum yıldönümlerinden dolayı yapılacak kutlamaların haram olduğuna dair vermiş olduğu fetvaya değinen Ayetullah Mekarim Şirazi, şunları söyledi: Bu zatlar kutlu doğum haftası gibi etkinliklerin düzenlenmesini bid’at olarak bilmekteler. Halbuki bid’at’ın manasının çok açık ve net olmasına rağmen, onlar bu noktalara dikkat etmemektedirler. Bid’at’ın gerçek manası; yani dinde olmayan bir şeyi dine zorla sokmaktır, örneğin Peygamberin kutlu doğumunun, Kuran ve Sünnette olmadığından dolayı kutlanılmasının haramdır denilmesi gibi, fakat bizler örfi bir uygulama ve akıl ve mantık çerçevesinde saygıdan ötürü, Allah Resulü (s.a.a) için böyle bir etkinlik düzenlediğimizden yaptığımız fiil bid’at manasını içermemektedir. İnsanlar tüm dünyada çocukları için doğum günü kutlamaktalar ve tüm dünyada büyük bildikleri insanlar için doğum günü etkinlikleri düzenlemekteler. Hiç kimse de doğum günü kutlayanlara, yahu doğum günü kutlamanın Kuran ve Sünnette yeri yoktur, neden böyle bir etkinlik düzenliyorsunuz? diye de bir şey sormuyor. Öyleyse örf açısından doğum günü kutlamak gayet normal bir davranıştır.
 
Ayetullah Mekarim Şirazi, sözlerine şöyle devam etti: Eğer biz Peygamberin zamanında olmayan ancak örfte yeri olan şeyleri bid’at sayacak olursak, öncelikle Mescidu’l Haram ve Mescidu’n Nebi’nin binasını ve minarelerini bid’at olarak kabul etmeliyiz.  Çünkü Peygamber’in (s.a.a) zamanında böyle bir şey yoktu veyahut günümüzde düzenlenen Kuran yarışmaları, Kuran’ı tertil veya değişik makamlarda okumak, bunların hiç biri Peygamber Efendimizin (s.a.a) zamanında yoktu, o halde tüm bunlar bid’at sayılmalıdır.
 
Ayetullah Mekarim Şirazi, ihtilaf ve tefrikanın asıl ana kaynağının ifrati ve radikal düşüncelerden kaynaklandığını ve bunların kökünün kurutulması gerektiğini vurguladı.
 
Ayetullah Mekarim Şirazi, Mısır Selefileri’nin Peygamber Efendimizin (s.a.a) kutlu doğum haftasında düzenlenecek olan etkinlikleri engellediklerine değinerek, sözlerine şöyle devam etti: Farz edelim ki bu etkinlikler ve kutlamaların bid’at ve haram olduğuna dair elinizde bir delil var, o halde siz kutlamayın, fakat kendi ideolojinizi başkalarına, hatta El Ezher Üniversitesi Alimlerine zorla kabullendiremezsiniz.
 
Ayetullah Mekarim Şirazi, radikal selefilerin günümüzdeki en büyük sorunlarından birinin İslam’ın değer, ilke ve kanunları olan fıkıh, usul ve itikadi inançlardan habersiz olmalarından kaynaklandığını söyledi.
 
Bu büyük şahsiyet, konuşmasının sonunda radikal selefi ve vahhabilere seslenerek; sizin herkesten daha bilgili olduğunuzu ve diğerlerinin de size tabi olması gerektiğini kim söyledi?! Akıllı olun, akıl ve mantık dairesinden dışarı çıkmayın, taassupları bir kenara bırakın, yanlışlarınızda ısrar etmeyin, ancak bu sayede Müslümanların vahdetine katkıda bulunabilirsiniz, dedi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-01-2015 08:38 - 1097 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
03-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım