Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
İRAN’DA SÜNNİLER!
Mehdi AKSU

Bugüne kadar defalarca bazı mezhep bağnazlarının İran üzerinden Şia mektebine mesnetsiz hakaret ve yalanlarına şahit olmuşuz. Tarikat içerisinde veya diğer bazı alanlarda terfi etmek isteyenler Şialara hakareti adeta bir terfi basamağı görerek bizlere hakaret etmişlerdir.

Şiaları cami tarumar edenler olarak tanıtanlardan tutunda, İran’da Ehlisünnet kardeşlerimize zulüm yapıldığı iddialarını vb gibi yalanları ortaya atmaktan hicab etmemişlerdir.

Gerçeklerle asla bağdaşmayan bu iddiaların sahipleri büyük bir vebalin altına girdiklerini bilmelidirler.  Çünkü gerçekler malum zümrenin yansıttığı gibi değildir.

Nüfusunun kahır çoğunluğu Şia olan İran da Ehlisünnet kardeşlerimizin ibadet ettikleri camilerin sayısı ve yine Şia inançları ve Şiaların Ehlisünnet kardeşlerine, kardeşçe bakışları malum zümreyi doğrulamamaktadır.

2012 tarih itibarı ile İran da bulunan Ehlisünnet kardeşlerimize ait olan camilerin sayıları resmi istatistiklerle kayıtlara geçmiştir. Birilerinin yanlı yanlış söylediği veya yazdığı gibi Şiaların çoğunlukta olduğu İran da Ehlisünnet kardeşlerimize ve hatta Müslüman olmayan milletlere bile her hangi bir baskı söz konusu değildir. Zira Bu Ehlibeyt mektebi kriterleri ve kavramları ile bağdaşmaz.

Bu konuda yapılan inceleme ve araştırmanın özeti şundan ibarettir:

“…İran İslam devriminden önce Tahran’da Sünnilere ait cami bulunmamaktaydı. Tahran’da Sünni camilerinin yapılması için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Şiilere ait caminin açılmasına izin verilme şartı koşulmaktaydı. Ama görüldüğü gibi İran İslam Cumhuriyeti kurulduktan sonra bu şarttan vazgeçilmiş ve bugüne kadar sayıları oldukça az olmasına rağmen Tahran’da Ehlisünnet kardeşlerimize ait olan dokuz cami inşa edilmiştir.

Bazıları, Ehlisünnet kardeşlerimizin İran’da devlet dairelerinde görevlendirilmediklerini iddia etmektedirler. Hâlbuki İran Parlamentosunda Ehlisünnet kardeşlerimizden olan milletvekilleri bulunmaktadır. Belediye meclislerinde, valiliklerde, belediye başkanlıklarında, emniyet ve orduda Ehlisünnet kardeşlerimiz görev yapmaktadır. Ehlisünnet kardeşlerimize ait okullar ve medreselerin dışında (Ehlisünnet kardeşlerimizin yaşadığı) İran’ın her bölgesinde Ehlisünnet kardeşlerimize ait camiler bulunmaktadır.

İran İslam Cumhuriyeti genelinde 70 bin dolayında cami bulunmaktadır. Bu camilerden 60 bini Şiilere 10 bini Sünnilere aittir.

Hâlbuki İran İslam Cumhuriyeti nüfus sayımına göre (altı yıl önceki sayım) İran’da 72 milyon insan yaşamaktadır. Bunun % 99’u Müslümanlardan oluşmaktadır. Bunun da % 7’sini Sünniler teşkil etmektedir. Bu sayıma göre ülke genelinde 5 milyon kadar Sünni yaşamaktadır. Ve ülkede bulunan Ehlisünnet kardeşlerimizin camii sayısı 10 bin dolayındadır. Bu istatistiğe göre her 500 Sünni’ye bir cami düşmektedir. (Türkiye’de her 900 kişiye bir cami düşmektedir.)

Eğer ülkedeki % 7 olan Sünni nüfusu Şiilerden çıkarırsak geriye 66 milyon Şii Müslüman kalmaktadır. (bir milyon kadar öteki dinler) 66 Milyon Şii nüfusa göre camii sayısını hesapladığımız zaman her 1100 Şii Müslüman’a bir camii düşmektedir.

Gayri resmi rakamlara göre ise ülkede bulunan Şii camilerin % 40’ı cami imamından yoksun bulunmaktadır. Yani her yüz camiden 40’ının imamı bulunmamaktadır. Ve bu camilerin büyük bir kısmı tamire ihtiyaç duymaktadır.

İran İslam Cumhuriyetinde yaşayan Ermeni Hıristiyan sayısı ise 150 bin dolayındadır. Ülkede Ermenilere ait kilise sayısı ise 300’dür. Buna göre her 500 Ermeni’ye bir kilise düşmektedir.

Dikkat edildiği gibi İran İslam Cumhuriyeti bir İslam ülkesi olmasına ve Şii mezhebi fıkhına göre yönetilmesine rağmen öteki din ve mezhepler Şiilerden çok daha fazla imkana ve ibadethaneye sahiptirler.

İran İslam Cumhuriyeti şehirlerine göre Ehlisünnet kardeşlerimize ait olan cami Sayısı:

Batı Azerbaycan Eyaleti (Urumiye bölgesi): Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı 1465

Buşehr:  Ehlisünnet kardeşlerimize camii Sayısı 106

Tahran: Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı 9 (ve sayısı bilinmeyen bir çok mescit)

Horasan: Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı 746.

Sistan – Beluçistan: Ehlisünnet kardeşlerimize ait cami sayısı 3546. Sistan – Beluçistan eyaletinde yaşayan Sünni sayısı: 824.395 kişi olmasına rağmen cami sayısı 3546. Burada yaşayan Şii sayısı ise 898.184. Şiilerin cami sayısı ise sadece 322. Resmi rakamlara göre Sünni Şii sayısı neredeyse aynı olmasına rağmen Sünnilerin cami sayısı Şiilerin cami sayısından kat be kat daha fazladır!

Fars: Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı 212.

Kürdistan: Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı 1768.

Kerman: Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı 21.

Kermanşah: Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı 341.

Gulistan: Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı 1017.

Gilan: Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı 89.

Hurmuzgan: Sünnilere ait cami sayısı 1032.

İran Genelindeki Ehlisünnet kardeşlerimize ait camii sayısı toplam: 10344.

İran Parlamentosundaki Ehlisünnet kardeşlerimizden olan Milletvekillerinin Listesi

İran parlamentosunda görev yapan toplam milletvekili sayısı 290’dır. Bu milletvekillerinin 19’u Ehlisünnete, 12’side öteki dini azınlıklara aittir.

Mezhepçi zihniyetin söylediği gibi Şiaları, azınlıkları haklarından mahrum edenler olarak tanıtmak gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

Bu konuya son noktayı koymadan önce Ayetullah Sistani’nin, Ehlisünnet kardeşlerimiz için söylediği bir sözü tekrar hatırlatmayı faydalı görüyorum. Şii Müslümanlara buyuruyor ki; “Sünniler sizin kardeşinizden de öteye canınızdır, özünüzdür.”

Bu sözü Irak Samarra’daki Askeriye Türbesi’ne yapılan bombalı saldırıdan hemen sonra söylemiş ve böylelikle Müslümanlar arası birliğin zedelenmemesini sağlamış, Müslümanlar arası mezhep çatışması çıkarmak isteyenlerin planlarını alt üst etmiştir. Bizde; Ehli Sünnet kardeşlerimizden olan âlimleri, aydınları, yazarları, sanatçıları, siyasileri, kanaat önderlerini aynı hassasiyeti göstermeye, yakılmak istenen “mezhep sürtüşmeleri” fitnesine beraber karşı koymaya davet ediyoruz.

Selam ve dua ile

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-12-2018 12:09 - 51866 Okunma
Mehdi AKSU yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
İRAN’DA SÜNNİLER! 14-12-2018 tarihinde eklendi
DİRENİŞİN ADI FİLİSTİN! 15-05-2018 tarihinde eklendi
UKRAYNA'DA HZ. MEHDİ COŞKUSU! 03-05-2018 tarihinde eklendi
DÖRT ZÜMREYE ÇOK DİKKAT ETMEK İNDİRİLEN DİNİN EMRİDİR! 20-02-2018 tarihinde eklendi
RABBANİ ALİM ÜSTAT HAMİT TURAN’IN ANISINA! 10-02-2018 tarihinde eklendi
EHLİBEYTİN LİSANINDA AMİN KELİMESİ VARMIDIR? 07-02-2018 tarihinde eklendi
AHMAK VE CAHİL ŞİA! 27-01-2018 tarihinde eklendi
SALAT: DUA MI NAMAZ MI? 16-01-2018 tarihinde eklendi
ASRIMIZIN FİTNELERİ! 01-01-2018 tarihinde eklendi
EMEK VE HİZMETE KADİR ŞİNAS OLMAK! 15-11-2017 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım