Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Erdoğan'ın "Siyonizm" sözlerini değerlendirdi
Steinbach: 'Erdoğan bir popülist'
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-03-2013 08:56 - 966 Okunma

  Almanya’nın önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Prof. Dr. Udo Steinbach, Erdoğan’ın siyonizm ile ilgili sözleri, Alman Patriot askerleri ile ilgili tartışmalar ve Türk-Alman ilişkilerine dair Alman radyosunun sorularını yanıtladı.

Sayın Steinbach, Başbakan Erdoğan’ın siyonizmi faşizm ve antisemitizm ile aynı kefeye koyup insanlık suçu ilan etmesi sert tepkilere yol açtı. Bazıları Erdoğan’ı cahillikle, bazıları radikallikle suçladı, bazıları ise bu sözleri memnuniyetle karşıladı. Siz Türkiye Başbakanı’nın bu sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusunu şöyle yanıtlıyor:

 Ben burada suçun politikada olduğunu düşünüyorum. Bay Erdoğan Arap cephesinde, ayağa kalkan ve yeniden yapılanan Araplar arasında hayranlık uyandırmaya, takdir toplamaya çalışıyor. Tabii bu şekilde kendi ülkesinde de puan toplamaya çalışıyor. Dört yıl önce Davos’ta yaşanan olay da yerel seçimler öncesine denk gelmişti. O zaman da Bay Erdoğan’ın kameralar karşısında ayağa kalkıp giderek yarattığı sansasyon yerli seçmene yönelikti. Şu an da ilk etapta buna benzer bir şey olduğunu tahmin ediyorum. Siyonizmin anlamını, faşizm ve milliyetçilikle arasındaki farkı bilmemesi, cahillik tabii ki bir rol oynamış olabilir. Ama benim inancım onun sonuçta bir popülist olduğu ve asıl Arap ve Türk kamuoyunu göz önünde bulundurduğu yönünde.

 Bu muhtemelen ideolojik bir ifade değildi. Son derece duygusal sözlerdi. Tabii Netanyahu ile Erdoğan’ın kimyalarının tutmadığını da biliyoruz. Tabii bu da bir rol oynamış olabilir. Ama genel sonuç olarak bakıldığında inanıyorum ki Türkiye Başbakanı yine çok güçlü bir şekilde kendi seçmenine, Türk kamuoyuna oynadı. Sonuçta önümüzde yine yerel seçimler var. Burada puan toplamaya çalışıyor diye düşünüyorum.

 Türk-Alman ilişkilerini de değerlendiren Udo Steibach: Gerçek anlamda krizler yaşanacağını düşünmüyorum. Daha ziyade karşılıklı olarak birbirini yeniden tanımlama ve yeniden konumlandırma aşaması söz konusu. Bu, Merkel’in Türkiye ziyaretinde de görüldü. Türkiye Arap dünyası karşısında son yıllardaki gibi tek başına hareket etmenin pek bir şey getirmediğini anladı. Avrupa da geleceğe bakıldığında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne daha sıkı bir şekilde bağlanmasının gerekli olduğunu kavradı. Erdoğan’a yönelik eleştirilerde pek çok faktör rol oynuyor. Bir yanda Türkiye’de demokratik açıdan ilerlemeye devam edilmediği gerçeği var. Diğer yanda gerek Türkiye’de gerek Almanya ziyaretleri sırasında sarf ettiği, entegrasyon perspektifiyle ilgili talihsiz sözler var. Tabii siyonizmle ilgili ifadeleri de Berlin’de kaşların çatılmasına yol açtı. Ama genel olarak bakıldığında Türk-Alman ilişkilerini son yıllarda saplanıp kaldığı çukurdan yeniden düzlüğe çıkarma yolundayız.

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-03-2013 08:56 - 966 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
16-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım