Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Iğdır Müftüsü'ne Ali Özgündüz'den tepki
Soru önergesi verdi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-10-2013 17:45 - 1337 Okunma

   CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz Iğdır İl Müftülüğü tarafından hazırlanan Azeri-Caferiler üzerindeki asimilasyon politikası hakkındaki raporla ilgili açıklamalarda bulundu.

AKP iktidarını baskıcı olmakla suçlayan Özgündüz, “Baskıcı, asimile eden, farklılıkları tehlike olarak gören, tek tipleştirici, demokratik hak ve talepleri baskıyla durdurmaya çalışan, din ve vicdan özgürlüğünü ancak kendisi için isteyen yeni bir Türkiye olma yolunda hızla ilerliyoruz. Bunun son örneği, 13 Eylül 2013 tarihli bir resmi yazı ve ekindeki Iğdır Müftülüğü’nce hazırlanan vahim bir rapordur” dedi.
 
Raporda Azeri-Caferi kesimin inanç değerlerini küçük düşürmek amaçlı ifadelerin kullanıldığını ifade eden Özgündüz şunları söyledi:
 
AŞAĞILAYICI İFADELER

 
“Söz konusu rapor, Iğdır Valisi Ahmet Pek tarafından imzalanan 13.09.2013 tarih ve 47428792/8 sayılı; Iğdır’da yaşayan Azeri Türkü vatandaşlarımıza ait Caferi mezhebine hizmet eden, Camilerin ve camilerde görev yapan İran’da eğitim gören Caferi Mollalarının müftülüklere bağlı hale getirilmesi hakkında ilimiz Müftüsü tarafından hazırlanan rapor ilişikte sunulmuştur şeklinde bir üst yazıyla bilgi için İçişleri Bakanlığı’na (Emniyet Genel Müdürlüğü’ne) gereği için Diyanet İşleri Başkanlığı’na gönderilmiştir. Bu yazının ekinde bulunan Iğdır İl Müftüsü Cüneyt Kulaz’ın hazırladığı iki sayfalık raporda; halkı din, mezhep ve etnik köken farkı nedeniyle ayrıma tabi tutmak, bir mezhep ve inancın alimlerini aşağılamak amaçlı ifadelerin kullanıldığını görmekteyiz.”
 
IĞDIRLILAR AYRIŞTIRILIYOR
 

Rapor’un başlangıç kısmında Iğdır ilimizde yaşayan Azeri-Caferi kesim ile Kürt-Sünni kesim arasında herhangi bir ihtilaf olmadığı, yıllarca beraber yaşayan bu iki topluluğun akrabalık ve komşuluk içersinde kardeşçe yaşadıkları, mezhep farkının husumet sebebi olmadığı belirtildikten sonra; Kürt kesiminden gençlerin ideolojik taleplerini terörize uygulamalarla dile getirdikleri şeklinde toplumun bir kesimini haksız yere suçlayıcı ve ötekileştirici bir ifade kullanıldıktan sonra Azeri-Caferi kesimden de bazı grupların inançsal (mezhepsel) düşüncelerini dini argümanlarla seslendirdikleri görülmektedir denilerek Iğdır toplumu ayrıştırılmakta, mezhepsel ve ırk esasına göre kategorize edilmekte, bölünmektedir.
 
MECLİS SORU ÖNERGESİ

 
“Bu raporda yer alan iddiaları ve raporun müftülükçe hazırlanıp hazırlanmadığını, rapor doğru ise; İl Valisi ve Müftüsü hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağını, İçişleri Bakanı ve Diyanetten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a yazılı soru önergesi ile sordum. Şu an Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurumu Diyanet İşleri Başkanlığı ve bağlı Bakanlık ile İçişleri Bakanlığı zan altındadır. Derhal çıkıp açıklama yapmaları ve İl Valisi ile Müftü’nün görevden el çektirilmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde bu asimilasyon çalışmalarının Hükümet’in bilgisi dahilinde yapıldığı varsayılacak ve kamuoyu bu yönde oluşturulacaktır.”

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
23-10-2013 17:45 - 1337 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım