Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye'ye müdahaleye tepkiler çığ gibi büyüyor
Savaş karşıtı dalga yükseliyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-09-2013 11:15 - 883 Okunma

 ABD ve Fransa'nın askeri operasyon hazırlığı nedeniyle Suriye'de savaş bulutları yoğunlaşıyor. Suriye krizinin daha da tırmanmasının ülkelerini olumsuz etkilemesinden kaygı duyan Lübnan ve Ürdün gibi Suriye'nin komşu ülkelerinde savaş karşıtı gösteriler arttı. Suriye halkı da Batılı ülkelerin askeri müdahale hazırlığına tepki gösteriyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu dün (4 Eylül) ABD Başkanı Barack Obama'ya Suriye'ye askeri darbe indirme yetkisi veren kararı onaylarken Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu da Suriye'ye yönelik askeri operasyonla ilgili bir oturum yaptı. Bunlara paralel olarak Fransa Meclisi'nde sorunla ilgili bir oturum düzenlendi.

ABD ve Fransa'nın başını çekeceği bir askeri müdahale için hazırlıklar sürerken savaş karşıtı eylemler de artmaya başladı. Suriye'nin komşu ülkelerinden Lübnan'da savaş karşıtı gösteri düzenlendi. Bazı Lübnanlılar ile Suriye'de iktidarda bulunan Baas Partisi'nin Lübnan kolundan üyelerin bulunduğu topluluk Fransa Büyükelçiliği önünde toplanarak Fransa'nın Suriye'ye askeri müdahaleye katılmamasını istedi.



Baas Partisi'nin Lübnan Sekreteri Fadi Hasami, Fransa hükümetinin tavrından memnuniyetsizliğini dile getirerek şunları söyledi:

"Fransa halkı da bütün dünya halkları gibi bizim dostlarımızdır. Fakat Suriye'de terörizmi destekleyen ve onlara mali yardımda bulunan Fransa hükümetini, Fransa'daki iktidarı kınıyoruz. Tüm dünyanın şunu bilmesini istiyoruz, Suriye'ye herhangi şekilde darbe indirilmesi durumunda onlara dünyayı şok edici bir karşılık vereceğiz."

Gösterilere katılan Lübnanlılar ise Fransa yönetiminin seslerini duyarak, ABD Kongresi askeri operasyonu kabul etse de Fransa'nın BM'nin onayını almadan Suriye'ye askeri müdahaleye katılmaması çağrısında bulundu. Göstericiler şunları kaydetti:

"Suriye'ye yapılabilecek müdahale girişimlerini protesto etmek için gösteri yapıyoruz. Tabi, Fransa hükümetini kastediyorum. Fransa halkını seviyoruz, fakat Fransa yönetimi ABD ile birlikte Suriye'ye askeri müdahaleye katılabilecek."

"Beşar Esad'ı destekliyoruz. Allah Suriye'yi koruyacak, savaş açıldığında Allah Suriye'nin başarılı olmasını sağlayacak."

Komşu ülkelerde gösteriler yapan halk gibi bazı Suriyeliler de Batılı ülkelerin askeri müdahale hazırlığına sert tepki gösteren eylemler düzenliyor. Bazı Suriyeli vatandaşlar iki buçuk yıldır devam eden krize karşın başka ülkelerin kurşunlarının vatan topraklarına düşmesini istemiyor. Hasan isimli bir Şamlı göstericinin sözleri şöyle:

"Suriye krizinin devam etmesini istemiyorum, ama dışarıdan askeri bir müdahale de istemiyorum. Dış müdahale olmadan kriz devam edecek, fakat dış güçlerin ülkemize askeri operasyon yaptıklarını görmek istemiyorum. Savaş her şeyi yok edebilir. Bu nedenle savaşın yerine diyalogla krizi çözebiliriz. Savaş Irak'ı, Afganistan'ı, Libya'yı yok etti. Ülkemizin savaşla yıkılmasını istemiyoruz."

Suriye ve komşu ülkelerde yükselen savaş karşıtı dalgaya karşın ABD Temsilciler Meclisi yetkililerinin Obama'ya verdiği destek Suriye'ye askeri darbe olasılığını arttırdı. Bazı Suriyeliler en kötü seçeneği kabul edip ülkesini terk ederek yurtdışıya sığınacak, ancak kalplerinde yine anavatanlarının dış işgalden kurtulması ve krizin kısa zamanda çözüme bağlanması hayali var.
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-09-2013 11:15 - 883 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım