Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Dünya Suriye'de savaşa karşı
Türk halkının ezici çoğunluğu hayır diyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-09-2013 10:29 - 829 Okunma

 ABD merkezli German Marshall Fund (GMF), her yıl yaptığı kamuoyu araştırmasının ön sonuçlarını açıkladı.



Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, "Trans-Atlantik trendler" başlığıyla yapılan araştırmada, ABD ve Avrupa ülkeleri halklarına, "Hükümetiniz Suriye'ye askeri müdahaleye katılsın mı, dışında mı kalsın?" sorusu yöneltildi. Ne ABD, ne de aralarında Türkiye'nin de olduğu Avrupa ülkelerinden hiçbirinin halkı, kendi hükümetlerinin Suriye'ye müdahalede bulunmasına ya da katılmasına yeşil ışık yakmadı.

Türkiye'de müdahaleye karşıtlık geçen yıla göre arttı

Türkiye'de yapılan yoklamada, halkın yüzde 72'si "Hükümetimin Suriye'ye askeri müdahaleye katılmasına karşıyım" yönünde görüş bildirdi.

Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahaleye dahil olması yönünde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 21'de kaldı. Yüzde 7 ise herhangi bir görüş bildirmedi.

GMF'nin geçen yıl yaptırdığı Trans-Atlantik trendler 2012 anketinde de aynı soru sorulmuş, o zaman "Türkiye, Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye dahil olmasın" diyenlerin oranı yüzde 57'de kalmıştı. Geçen yılki GMF anketinde, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik müdahaleye katılmasına onay verenlerin oranı ise yüzde 32 idi.

Araştırma sonuçlarına göre, hükümetinin Suriye'ye askeri müdahaleye dahil olmasına en çok karşı çıkan ülke Slovakya (yüzde 85). Bu ülkeyi Romanya (yüzde 82) ve Portekiz (yüzde 80) izliyor.

ABD'de ise Suriye'ye askeri müdahaleye karşı olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 62. Müdahaleye en az karşı çıkan ülke vatandaşları İsveçliler. Ancak en son sırada olmasına rağmen İsveç'teki yoklamada bile, Suriye'ye müdahaleye karşı olanların oranı yüzde 61.

İstikrar mı demokrasi mi?

GMF anketinde katılanlara ayrıca, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmeler eşliğinde, "İstikrar mı daha önemli, yoksa demokrasi mi" sorusu da yöneltildi.



Aralarında Türkiye'nin de olduğu Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğu ve ABD, demokrasinin istikrardan daha önemli olduğu yönünde görüş bildirdi.

Türkiye'de yoklamaya katılanların yüzde 57'si "Bu bölgede demokrasi istikrardan daha önemli", "İstikrar demokrasiden daha önemli" diyenlerin sayısı yüzde 25'te kaldı. Yüzde 18'i ise herhangi bir görüş bildirmedi.

ABD'de ise bölgede demokrasinin daha önemli olduğu yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 47, istikrar daha önemli diyenlerin oranı yüzde 43 oldu.

GMF araştırması, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere, İsveç ve ABD'de yapıldı. Kamuoyu yoklaması 3-27 Haziran arasında gerçekleştirildi. Türkiye'de ise bir hafta askıya alınan araştırma, 2 Temmuz'da tamamlandı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-09-2013 10:29 - 829 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım