Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
'Ülkenin yapılandırması terörle mücadele kadar önemli'
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Çin'in Phoenix kanalına verdiği röportajda ülkenin geleceği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkenin yeniden yapılandırmasından Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne kadar Çin'in alacağı role de değindi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-12-2019 09:56 - 601 Okunma
Sekizinci yılını geride bırakmaya hazırlanan Suriye'de çatışmaların büyük ölçüde sona ermesi ülkenin yeniden yapılandırılması ve kalkınmasına dönük planların yeniden gündeme gelmesini sağladı. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Çin'in Phoenix kanalına verdiği röportajda ülkenin geleceğinde yeninden yapılandırmadan Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne kadar Beijing'in alacağı role dair önemli açıklamalarda bulundu.
 
Şam yönetiminin savaş sonrası acil ihtiyacının ülkenin yeniden yapılandırılması ve insani yardım olduğunu belirten Esad, şunları kaydetti:
 
"Çin özellikle ülkenin yeniden yapılandırılması ve insani yardım konusunda yardımcı oluyor. Daha önce belirttiğim gibi Çin su ve elektrik gibi en çok ihtiyacımız olan yaşamsal gerekliliklerin sağlanmasında yardım sağlıyor. Geçmişte Çin gibi önde gelen dostlarımızla yeniden yapılandırma sürecini konuşamıyorduk çünkü güvelik durumu geniş kapsamlı süreci hayata geçirmemize imkân vermiyordu. Şimdi bölgelerin çoğunun özgürleşmesi ile birlikte çok sayıda Çinli şirketle yeniden yapılandırmayı konuşuyoruz."
 
YENİDEN İNŞA SÜRECİ BORCA DAYANMAMALI
 
Ülkenin yeniden inşası için ön şartın Suriye ekonomisinin ayağa kalkması olduğunu ve yeni iş imkânlarının yaratılması gerektiğinin altını çizen Esad, bu noktada Çinli şirketlerden yatırım beklediklerini dile getirdi.
 
Suriye'nin yeniden inşasının sadece borç ya da yardımlara dayanamayacağı yineleyen Esad, sürdürülebilir bir programa ihtiyaç olduğunu vurguladı.
 
YAPTIRIMLARI AŞMAK İÇİN YÖNTEMLER BULDUK
 
Suriye'ye dönük yaptırımları anımsatan Esad, Çinli şirketlerin yatırım için bu engellerin aşılması gerektiğini kabul ederek "Çinli şirketlerin yaptırımları aşması ve Suriye pazarına girmesi için görüşmeler yürütüyoruz. Çinli şirketler sürece ilgi gösteriyor çünkü yeninden yapılandırma oldukça karşı bir iş. Buna karşın yaptırımların kendilerini etkileyeceğine dair endişeleri var. Bu aşmak için formüller bulduk." dedi. Esad, ayrıca Suriye'ye para transferinin de önünde engeller olduğunu söyleyerek bu durumu "aşılması gereken en önemli sorun" olarak tanımladı.
 
Yeniden yapılandırma sürecinin sadece "inşaat" olarak algılanmaması gerektiğini dile getiren Esad konuşmasının devamında şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Yeniden yapılandırma nihai olarak Suriye'nin istikrarına iki nedenden dolayı hizmet edecek. İlki; geçtiğimiz iki yılda milyonlarca Suriyeli yeteri kadar iş imkânı olmamasına rağmen Suriye'ye geri döndü. Bu durum teröristler ve dış güçler tarafından kullanılabilir. İkincisi, Suriye'de kimi silahlı guruplarla yeniden uzlaşı sağladık. Silahlarını bırakmaya normal yaşama dönmeye ikna oldular. Bu durum iş bulma imkânlarını gerektirir. Bu yüzden Çin ve diğer dost ülkelerin Suriye'nin yeniden yapılandırılmasındaki desteği askeri çabalarla istikrarın sağlanması, terörizmle mücadele kadar değerlidir.
 
"KUŞAK VE YOL İÇİN 6 PROJE SUNDUK"
 
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın değindiği bir başka konu ise Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi oldu. Şam yönetiminin Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin "hegemonik bir proje" değil refah ve istikrar olarak gördüğünün altını çizen Esad şu ifadeleri kullandı:
 
"Bu yıl Çinli yetkilerle Suriye'nin Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin nasıl parçası olabileceğine dair ciddi bir diyaloğa başladık. Şu an itibarıyla Suriye, Kuşak ve Yol İnisiyatifi hattında yer almıyor. Buna karşın Suriye İnisiyatif çerçevesinin kültürel, eğitim, bilim ve geniş çapta doğrudan ilişkiler anlamında bir parçası. Son dönemlerde Suriye'yi gelecekte Kuşak ve Yol'un parçası yapabilecek altyapı çalışmaları hakkında görüşmeler yürütüyoruz. Birkaç ay önce bu kapsamda bir dizi proje sunduk. Kuşak ve Yol İnisiyatifi dâhilinde 6 proje sunduk ve Çin hükümetinden hangi proje ya da projeleri düşündüklerinin yanıtını bekliyoruz." (CRT)
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-12-2019 09:56 - 601 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım