Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD , IŞİD Bahanesiyle Sünni Koalisyon Kurmak İstiyor
IŞİD bahanesiyle Sünni ülkelerden oluşacak bir koalisyon kurmak istiyor. Bu talepler ABD Savunma Bakanı Hagel tarafından Ankara'ya iletildi. Batı, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında kan gölüne çevrilen Ortadoğu'da yeni hamleler hazırlığında. Bu seferki gerekçe Suriye'den Irak'a kaydırılan Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün katliamları. ABD, bölge ülkelerini de kullanarak uzun süredir desteklediği IŞİD'e karşı şimdi de ortak operasyon için koalisyon kurmak istiyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-09-2014 14:23 - 655 Okunma
 ABNA- IŞİD bahanesiyle Sünni ülkelerden oluşacak bir koalisyon kurmak istiyor. Bu talepler ABD Savunma Bakanı Hagel tarafından Ankara'ya iletildi. Batı, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında kan gölüne çevrilen Ortadoğu'da yeni hamleler hazırlığında. Bu seferki gerekçe Suriye'den Irak'a kaydırılan Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün katliamları. ABD, bölge ülkelerini de kullanarak uzun süredir desteklediği IŞİD'e karşı şimdi de ortak operasyon için koalisyon kurmak istiyor.
Galller'de yapılan NATO zirvesinde kurulması kararlaştırılan koalisyonun kilit ülkesi ise Türkiye olacak. Ankara'ya gelerek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in operasyonun detaylarını ve ülkesinin bu konudaki taleplerini aktardığı ifade ediliyor. Görüşmelerine ilişkin Türk makamlarından basına bilgi verilmeyen Hagel, "Türkiye'nin yapacaklarının bir sınırı olsa da bölgesel koalisyonda rol oynayacaktır" dedi. IŞİD'e karşı oluşturulacak koalisyonda Türkiye'ye kilit rol verilmek istenmesi "Türkiye Ortadoğu'da sıcak çatışma içine çekilmek mi isteniyor" sorusunu gündeme getirdi.
Suudi Arabistan'da IŞİD zirvesi
Koalisyonla ilgili ilk zirve de bugün Suudi Arabistan'da gerçekleştiriliyor. Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki toplantıya ABD, Mısır, Ürdün, Türkiye, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman ve Katar katılacak. Zirvede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor. Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı toplantıda, "bölgedeki terör meselesi ve bu terörün arkasındaki radikal örgütlerle mücadelenin görüşüleceğini" duyurdu. ABD Başkanı Obama ve Başkan Yardımcısı Biden de IŞİD terör örgütüyle mücadelede izlenecek stratejiyle ilgili kongre liderleriyle Beyaz Saray'da toplantı yaptı.
Neden Sünni koalisyon diyorlar?
IŞİD'e karşı kurulacağı ifade edilen operasyonel koalisyon ABD tarafından Sünni koalisyon olarak adlandırılıyor. Dış politika uzmanları bir terör örgütü ile mücadele adına kurulan operasyonel koalisyona Sünni bloğu denmesinin sıradan bir olay olmadığını ve bu tanımlamanın arka planında daha büyük bir hedefin olduğunu ifade ediyor. Uzmanlara göre bu hedef, ABD'nin İslam dünyasında uzun süredir planladığı mezhep savaşını ülkeler düzeyine çıkarmak. Batı'nın uzun vadede Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan gibi Sünni olarak bilinen ülkeler ile Irak'taki Şii gruplar, Suriye, İran ve Hizbullah'ı karşı karşıya getirmek istendiği ifade ediliyor. Böylesine bir çatışma ise İslam coğrafyasını asırlarca içinden çıkılamayacak büyük bir karkaşa dönemine girmesi anlamına geliyor.
Ankara istekli ama..!
Ankara'nın bu konuda nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor. Galler'de yapılan NATO zirvesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü ifade eden İngiltere Başbakanı David Cameron, "IŞİD ile mücadele asıl olarak Iraklılar tarafından yönetilmelidir ancak bölgedeki ülkeleri cesaretlendirip dünya çapında müttefiklerle işbirliğine de devam etmek istiyoruz. Türkiye, sınırındaki güvenliği daha da artırmak için bugüne kadar birçok adım attı ve yardım etmemiz için bizimle askeri, istihbarat ve güvenlik konularında işbirliği yapmak istiyor" dedi.
Önce desteklettiler şimdi operasyon yapın diyorlar!
Cameron'un açıklamasına göre IŞİD koalisyonunda yer almaya istekli görünen Ankara ciddi ikilem içinde. Musul'da rehin alınan 49 konsolosluk görevlisinin halen örgütün elinde olması ve hükümetin IŞİD'i özellikle Suriye'de desteklediği yönündeki haber ve bilgiler AKP hükümetini düşündürüyor. Kısa bir süre öncesine kadar ABD telkinleriyle desteklenen IŞİD'e şimdi yine ABD talebiyle operasyon yapılması Ankara'yı sıkıntıya sokmuş durumda. Örgütün Türkiye'de çok sayıda hücre evi oluşturduğu ve gelecek bir talimatla terör faaliyetlerine başlayabileceği ifade ediliyor.
"IŞİD bahanesiyle Suriye'yi vuracaklar"
ABD tarafından IŞİD'e operasyon bahanesiyle oluşturulacak koalisyon hakkında çarpıcı bir değerlendirme de Rusya'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin terörle mücadele adı altında Beşar Esad’ın hükümet güçlerini vurabileceğini söyledi. Lavrov, “Suriye’de IŞİD militanlarının kontrolünde olan bölgelerin yanında, Beşar Esad’ın gücünü zayıflatmak amacıyla hükümet ordusunun da “çaktırmadan” vurulacağı yönünde bazı şüpheler var. Atılacak benzeri bir adım, Orta Doğu ve Afrika’nın kuzeyinde yaşanan krizlerin akıl almaz bir şekilde yayılmasına neden olacak” dedi. Lavrov devamla, “Uluslararası hukukun normlarına saygılı olmak ve bu yönde atılacak adımları ilgili devletin resmi hükümetiyle koordine ederek gerçekleştirmek için ısrarla çağrı yapıyoruz. Bu konuda hiçbir ülkenin kendi planları olamaz, sadece ortak, kolektif planlar ve tutarlı eylemler olabilir” dedi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-09-2014 14:23 - 655 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
11-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım