Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD'den Filistin'e 4 milyarlık yatırım vaadi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-05-2013 08:50 - 878 Okunma

 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, önceki gün (26 Mayıs) düzenlenen 2013 Dünya Ekonomik Forumu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Zirvesi'nde, Filistin ekonomisini kalkındırmayı amaçlayan 4 milyar dolarlık yatırım planını açıkladı. Bu arada John Kerry, Filistin ve İsrail'i, bir an önce görüşme masasına dönmeye çağırdı.

    Buna karşılık Filistin, ekonomik çıkar için siyasette taviz vermeyeceklerini açıkladı.

"Filistin üç yılda yüzde 50 büyütülecek"

    Yatırım planının Filistin'de özel sektörün kalkınmasına ağırlık vereceğine dikkat çeken Kerry, özel sektörün Filistin'in ekonomik bağımsızlığını etkileyen anahtar unsur olduğunu belirtti.

    Yatırım planının uygulanmasıyla Filisitin'in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın üç yılda yüzde 50 büyümesi, işsizlik oranının ise üçte iki oranında azalması, yani yüzde 21'den yüzde 8'e düşmesi bekleniyor. Yatırım planının, İsrail ve Ürdün ekonomilerine de yarar getireceği söyleniyor.

    Planın liderliğini eski İngiltere Başbakanı ve Ortadoğu Özel Elçisi Tony Blair yapacak. Uygulamasını uluslararası kuruluşlar gerçekleştirecek.

    Kerry, yatırım planının Oslo Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana geçen 20 yılda uygulamaya koydukları en büyük, en cesur ve en iddialı plan olduğunu söyledi. John Kerry, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından desteklenen planın gerçekleşebileceğini dile getirdi. Kerry, yatırım planının Ortadoğu bölgesinde yankı uyandıracağına, ekonomik yatırımla bölgede yaşanacak değişikliğe örnek oluşturacağına inandıklarını söyledi.

Filistin ve İsrail görüşme masasına dönmeli

    Yatırım planı, Kerry'nin Filistin-İsrail barış görüşmesinin yeniden başlatılmasını sağlamak için bölgede iki aydır sürdürdüğü diplomatik temasların sonunda ileri sürüldü. Yatırımın bölge halkının yaşamını tamamen değiştirebileceğini belirten Kerry, sorunun çözülmesi için siyasi temaslara öncelik verilmesi gerektiğini, çünkü yatırımın, diplomasinin yerini alamayacağını ifade etti. Kerry, Filistin ve İsrail halkı için en büyük tehdidin çatışma olduğunu, bu durumu değiştirmek için iki tarafın bir an önce görüşmeleri yeniden başlatmaları gerektiğini vurguladı.

Filistin: siyasette taviz vermeyeceğiz

    Filistin tarafı, Kerry'nin ortaya koyduğu yatırım planı konusunda dün yaptığı açıklamada, ekonomik çıkar için siyasette taviz vermeyeceklerini bildirdi. Filistin Yatırım Fonu Genel Müdürü ve Devlet Başkanlığı Ekonomi Danışmanı Muhammed Mustafa yaptığı açıklamada, ekonominin Filistin-İsrail sorununun sadece bir bölümü olduğunu, tek ve öncelikli bölümü olmadığını söyledi. Mustafa, sorunun, 1967 yılı sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin tanınmasını, mültecilerin hak ve çıkarlarının korunmasını sağlayan siyasi çözüme bağlanmasına öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-05-2013 08:50 - 878 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
07-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım