Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD'nin Türkiye'de dini özgürlükler raporu
Hükümet Sünni kesime özel muamele yapıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-05-2013 10:24 - 1006 Okunma

  ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun Türkiye bölümünde, devletin dini özgürlüklere saygısının yıl boyunca devam ettiği ancak Sünni İslami gruplara lehte muamelede bulunduğu savunuldu. Devletin, dini grupların üyelerini etkileyen birçok kısıtlamaları uyguladığı iddia edilen raporda, “Dini inançları nedeniyle askerlik yapmayı reddeden en azından bir kişinin tutuklanması dahil, dini özgürlüklerin suiistimal edildiğine dair bazı raporlar var” ifadesi kullanıldı.
 
Hükümetin dini özgürlüklere saygı eğiliminin yıl boyunca değişmediği belirtilen raporda, şunlar yer aldı: “Genellikle Rum, Ermeni ve Süryani Ortodokslar ile Ermeni Protestan ve Yahudi toplumu dahil dini grupların üyeleri, kendi ibadetlerini uygulama özgürlükleri olduğunu bildirdi. Hükümet, önceki yıllarda el konulan azınlıklara ait dini vakıfların mülklerinin iadesine devam ediyor. Ancak 40 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun hangi merci altında tekrar açılabileceğine açıklık getirmedi.

Başörtüsü yasağı dayatılmıyor

Devlet kurumlarında ve ilköğretim okullarında başörtüsü yasağı yürürlükte kalmaya devam ediyor ama hükümet, üniversitelerde ve bazı çalışma mekanlarında bu yasağı dayatmıyor. Bazı dini gruplar, üyelerini ve din adamlarını eğitmede, mülk satın almada, devlete kaydolmakta kısıtlamalarla yüz yüze kalmakta.”

Sünnilere farklı muamele...

Hükümetin Sünni İslami gruplara lehte ve ön yargılı muamelede bulunduğu savunulan raporda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevine değinilerek, hükümetin diğer dinlerden liderler, eğiticiler ve görevlileri istihdam etmediği vurgulandı. Raporda, cami arsalarını devletin bağışladığı, çoğunlukla cami inşaatlarının Diyanet İşleri Başkanlığı ve belediyeler tarafından fonlandığı ve yine belediyelerin, buraların elektrik, su gibi faturalarını yatırdığı belirtilerek, “Bu imtiyazlar sadece Sünni Müslümanlara yönelik. Devlet, Alevileri heterodoks (kabul edilmiş din kurallarına aykırı) Müslümanlar olarak görüyor ve dini ibadetlerini finansal olarak desteklemiyor” ifadesine yer verildi. Raporda ‘cami ve mescitlere uygulanan kolaylıklar, kilise ve diğer dini mekanların açılmasında uygulanmıyor’ denildi.

Raporda, nüfus cüzdanlarında kişilerin dininin yazılı olduğu ama Bahai, Alevi ve Yezidi’lerin dinlerini nüfus cüzdanına yazdıramadığı ifade edildi. Bir mescidi olanTBMM’de, Alevi milletvekillerinin ibadetleri için cemevi kurma taleplerinin ise hükümetçe reddedildiği belirtildi.

Fazıl Say’a verilen ceza...

Raporda, devletin kutsal şeylere hakaret bağlamında çeşitli vesilelerle kişi ve kurumlara cezalar getirdiği bildirilerek, sanatçı Fazıl Say’ın aldığı cezaya değinildi ve ayrıntılara yer verildi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-05-2013 10:24 - 1006 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
15-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım