Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD Suriye planını terörle mücadele adı altında gerçekleştirmek istiyor
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Suriye'de Arap Baharı ayaklanmalarıyla gerçekleştiremediği işgali yeni senaryolarla gerçekleştirmeye çalışıyor. Yeni bahane IŞİD terör örgütü ile mücadele. Yöntem Afganistan işgaline benziyor. Kendi oluşturdukları El Kaide örgütü ile mücadele bahanesi ile Afganistan'ı işgal eden ABD şimdi yine kendileri ve müttefikleri tarafından ortaya çıkarıldığı ifade edilen IŞİD ile mücadele bahanesiyle düğmeye bastı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-09-2014 06:25 - 519 Okunma
 ABNA- Bu kapsamda ABD liderliğinde bir muharip koalisyon kuruluyor. ABD tarafından Sünni koalisyon olarak adlandırılan koalisyonda Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Körfez işbirliği Konseyi'ne (KİK) üye ülkeler yer alıyor. Koalisyon ülkelerinin ilk toplantısı da Dışişleri Bakanları düzeyinde Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry başkanlığında terörle mücadele toplantısı adı altında yapılan toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.
 
Obama'dan beklenen açıklama
 
Koalisyonun amacını ve çalışma tarzını ise Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçen ABD Başkanı Barack Obama açıkladı. Obama'nın 4 aşamalı planının ana eksenini Suriye oluşturuyor. Irak ve Suriye'de bulunan IŞİD güçlerini havadan ve karadan vuracaklarını söyleyen Obama "Irak güçleri hücumda olurken, biz de IŞİD hedeflerini vuracağız. Dahası, şuna açıklık getiriyorum ki; ülkemizi tehdit eden teröristleri nerede olurlarsa olsunlar ele geçireceğiz. Bu hem Suriye hem de Irak’ta bu teröristlere karşı harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğim anlamına geliyor" dedi.
 
Suriyeli isyancılara destek itirafı
 
Amaçlarının terörle mücadele olduğunu söyleyen Obama'nın aynı konuşma içinde Suriye'deki isyancı gruplara destek verdiklerini de itiraf etti. Konuşmasında Suriye’de isyancılara askeri yardımları artırdıklarını hatırlatan Obama, Kongre’ye Suriyeli muhaliflere daha fazla ekipman sağlanması ve eğitim verilmesi için kendisine ek yetki ve kaynak sağlaması çağrısında bulundu. Suriyeli muhalifler arasında Nusra - IŞİD de bulunuyor.
 
ABD talimat verecek koalisyon savaşacak
 
Suriye ve Irak'a yapılacak operasyonlarda ABD kara birlikleri aktif rol almayacak. Bunun yerine oluşturulacak koalisyonda yer alacak ülkelerin askerleri kullanılacak. "Amerika’nın bu terörist tehdidi etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklıyorum" diyen Obama, bu durumu şu şekilde ortaya koydu: “Ne zaman askeri eylemde bulunursak, bunun riskleri de olur. Ancak, Amerikan halkının, bu çabaların Irak ve Afganistan’daki savaşlardan farklı olacağını bilmelerini istiyorum. Yabancı bir toprakta, çatışmalara, Amerikan muharip güçleri dâhil olmayacak. Bu terörle mücadele kampanyası, sahada partner güçleri destekleyerek ve hava saldırı gücümüzü kullanarak nerede IŞİD varlığı varsa, bunları ortadan kaldırmak için istikrarlı ve durmak bilmeyen bir mücadele şeklinde yürütülecek. Ön cephede savaşan partnerlerimizi desteklerken bizi tehdit eden teröristleri yok etmeye dayanan bu strateji, aslında yıllardır Yemen ve Somali’de izlediğimiz başarılı stratejinin aynısı.”
 
Suriye'den Obama'ya tepki
 
Suriye resmi haber ajansı Sana, ABD Başkanı Obama'nın açıkladığı IŞİD stratejisini, "teröre destek" olarak yorumladı. Sana'nın haberinde, Obama'nın açıklamalarının Suriye'deki krizin siyasi çözümünün önünü tıkadığı savunuldu. Haberde, "Washington'un bölgede özellikle de Suriye'de terörü destekleyen politikaları, ülkedeki krize çözüm bulunması konusunda önemli engel teşkil ediyor. Washington yönetimi, bir yandan krizin çözülmesini istiyor, bir yandan da Suriye'de mücadele eden teröristlere mal ve silah yardımı yapılması konusunda kararlar çıkartıyor" denildi. Haberde ayrıca, "Washington, çelişen politikaları ve konumuyla terörle mücadeleyi ciddiye almadığını gösteriyor. Terör örgütlerinin bir kısmına savaş ilan edilirken, ABD Kongresi'nden en az IŞİD kadar suçlu olan Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması konusunda onay alınmaya çalışılıyor" ifadeleri kullanıldı.
 
Suriyeli isyancılar Suud’da eğitilecek
 
ABD'nin terörle mücadele konusunda samimi olmadığını asıl hedefin Suriye'nin işgali olduğu yönündeki haberlere bir yenisi de Suudi Arabistan'dan geldi. Suriye'deki yaklaşık 4 yıldır kan döken ancak başarılı olamayan isyancılar, Suudi Arabistan'da eğitime tabi tutulacak. Suudi Arabistan, ABD'den gelen baskıyla isyancıların topraklarında kurulacak kamplarda eğitilmesini kabul etti.
 
John Kerry Ankara’ya geliyor
 
Türkiye'nin ABD'nin yeni Ortadoğu planında kritik rol üstlenmesi bekleniyor. ABD Türkiye’yi operasyonun özellikle Suriye ayağında aktif olarak kullanmayı düşünüyor. Bu kapsamda Ankara'ya ziyaretler de devam edecek. ABD Savunma Bakanı Hagel'den sonra şimdi de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ankara'ya geliyor. Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek olan Kerry'nin ABD liderliğinde kurulacak koalisyonda alacağı rolün konuşulacağı ifade ediliyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-09-2014 06:25 - 519 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
12-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım