Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
“ABD, Suriye’de Kürt özerkliğini destekliyor”
Amerika’nın son dönemde YPG’ye verdiği hava desteğinin Washington’un Suriye’de Kürt özerkliğini destekleyen tutumundan kaynaklandığı öne sürüldü.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-06-2015 10:58 - 581 Okunma
Kısa adı ISW olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nden Christopher Kozak ve Genevieve Casagrande, Amerika’nın Sesi’ne Tel Ebyad’ın IŞİD’den kurtarılması ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.
 
Tel Ebyad’ın IŞİD kontrolünden çıkarılması ile Kürtlerin kurduğu Cezire ve Kobani kantonlarının birleştiğine dikkat çeken uzmanlar, Kürtlerin Amerika’nın verdiği hava desteği ile Suriye’nin kuzeyindeki ilerleyişinin ise Amerika’nın Suriye’de birleşik bir Kürt özerk bölgesi kurulmasını desteklediğini gösterdiğini savundu.
 
Her iki uzmana göre de Amerika, Türkiye’nin kaygılarının ve itirazlarının aksine Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt özerk bölgesi kurulmasını destekliyor.
 
Habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tel Ebyad’ın IŞİD’den kurtarılmasından sonra PYD’nin bölgede güçlenmesinden duyduğu kaygıyı dile getirirken Türkiye hükümeti de bu kaygısını, Amerika’ya, NATO’ya ve BM Güvenlik Konseyi’ne iletti. Amerika da Türkiye’nin kaygısını anladığını belirterek bunu PYD’nin üst düzeydeki liderlerine bildirdi.
 
PYD, Suriye’nin kuzeyinde Kürt özerk bölgesi ya da Kürt koridoru oluşturacakları yönündeki iddiaları reddetti.
 
PYD liderlerinden Zuhat Kobani, Belçika’da Amerika’nın Sesi Kürtçe servisine yaptığı açıklamada “Kürtlerin Suriye’nin bir bölümünü ayırmak gibi bir planı yok. Kürtler Suriye’nin bir parçasıdır ve birleşik, demokratik ve bağımsız Suriye’nin korunması için müttefikleri ile birlikte mücadele ediyor” dedi.
 
Christopher Kozak ve Genevieve Casagrande göre ise YPG’nin ilerleyişi ve kazanımları, Suriye Kürtleri, Türkiye hükümeti ve Beşşar Esed hükümeti arasındaki gerilimi arttıracak, bunun sonucu olarak da hem PYD hem de Amerika için seçenekler ve hareket alanı sınırlanacak.
 
 Türkiye’nin Tel Ebyad’ın IŞİD’den kurtarılmasından sonra PYD’yi etnik temizlik yapmakla suçlamasına da değinen uzmanlar, son dönemde gündeme getirilen etnik temizlik suçlamalarının Kürtlerle Suriyeli diğer muhalifler arasındaki işbirliğine ve Rakka kentine ortak operasyon yapmalarına engel olabileceğini söyledi.
 
 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-06-2015 10:58 - 581 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım