Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Afrin'den kacan PKK/PYD’ye ikili kıskaç
TSK’nın operasyonları yüzünden Afrin’den kaçan teröristlerin yanlarındaki silahlara Esad yönetimine bağlı asker ve sivil birliklerin el koyduğu ortaya çıktı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-03-2018 08:23 - 464 Okunma

TSK’nın operasyonları yüzünden Afrin’den kaçan teröristlerin yanlarındaki silahlara Esad yönetimine bağlı asker ve sivil birliklerin el koyduğu ortaya çıktı

Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı ile Afrin’i kuşatması, Suriye’nin de Afrin sınırında denetimi sıkılaştırması sonrasında zor durumda kalan PKK/PYD, uzun süredir Suriye Ordusu’na teslim olmak ve bölgeyi terk etmek için görüşme yapıyordu. Türkiye kararlı bir şekilde harekata devam ederken Afrin halkı da şehri terk etmek için hazırlık yapmaya başladı. Özellikle de bölgede yaşayan halkın şehri terk etmek istemesi, kendilerini engellemek isteyen PKK/PYD’lilere direnmesi ve yer yer çatışması PKK/PYD’yi çaresiz hale getirdi.

BAZILARINI GÖMDÜLER

Türk Ordusunun kuşatmayı daraltması ile birlikte iyice sıkışan PKK/PYD kaçış için Suriye yönetimi ile anlaşma arayışlarını sürdürdü. Gelişmeleri yakından takip eden yerel kaynaklar gelişmeleri Aydınlık’a şöyle anlattı:

“Türk askerinin kuşatmayı daraltması ile birlikte PKK/PYD iyice sıkıştı. Suriye yönetimi ile anlaşmaya çalıştılar. Ama Esad yönetimi PKK/PYD’lilerin silah ve mühimmatları teslim etmesini, ancak o şekilde kendi bölgelerine geçebileceklerini söyledi. PKK/PYD’liler kabul etmedi. Ancak kıskaç iyice daralınca bütün şartları kabul ettiler. Afrin’den kaçan PKK/PYD’liler ağır silahları Afrin’de bırakırken, yanlarında bulunan silahlarını Esad’ın askerlerine ve Esad yanlısı milislere teslim ederek Nubul-Zehre bölgesinden Halep’in kuzeyine doğru geçtiler. PKK/PYD’lilerin silahlarının bir kısmını da Afrin’de gizli yerlere gömdüklerini de öğrendik.”

SURİYE BOŞALTTI

Suriyeli yerel kaynaklar Türk Ordusu’nun Afrin’e yaklaştığı sırada birkaç gün ağır hareket ettiğini, bu sürede Afrin’deki sivillerin Halep kırsalına geçiş yapmalarının sağlandığı, güvenliği de Suriye yönetimine bağlı güvenlik birimlerinin sağladığını ifade ettiler. Afrin’de çok sayıda asker kaçağı da bulunduğunu vurgulayan yerel kaynaklar, Afrin’den kaçıp Suriye ordusunun hakim olduğu bölgelere geçen Suriyelilerin askerlikle ilişkisi olanların doğrudan askere alınmak üzere götürüldüğü, PKK/PYD’de yönetici konumda olanların da gözaltında tutulduğunu ifade ettiler.

KONTROLLÜ GEÇİŞ

Bu arada, Esad yönetiminin Afrin’den kaçan PKK/PYD’lileri tamamının Fırat’ın doğusuna geçmelerine sıcak bakmadığı, PKK/PYD’lilerin bazılarının Halep’de gözetim altında tutulduğu öğrenildi. Afrin’in Halep ve diğer şehirler gibi yıkılmamasında Türkiye-Rusya-Suriye arasında yapılan işbirliğinin önemli rol oynadığını belirten yerel kaynaklar, bu işbirliğinin önümüzdeki günlerde İdlib’de de devreye girebileceğini işaret ettiler.

Afrin’de çatışmaların sona ermesi ve PKK/PYD’nin kaçması sonrasında Fırat’ın doğusundan Afrin’e destek için giden PKK/PYD’lilerin cesetleri de memleketlerine gelmeye başladı. Kamışlılı yerel bir kaynak son günlerde her gün cenaze törenleri yapıldığını kaydederek, “Cenazelerin hangi yolla geldiğini bilemiyoruz. Ama Afrin’e savaşmaya gidenler olduğunu biliyoruz. Zaten cenazelerde bu bilgiler açıkça veriliyor. Her gün birkaç kişinin cenazesi kaldırılıyor. Diğer şehirlerde de durum aynı” diye konuştu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-03-2018 08:23 - 464 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım