Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Akkuyu nükleer santral kontratı imzalandı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-02-2013 11:58 - 989 Okunma

Atomstroyexport şirketi basın şubesinin yaptığı açıklamaya göre Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Santrali inşaat-montaj işleri ile ilgili ilk kontrat imzalandı. Bu gelişme Türkiye’nin nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanımı teknolojisine sahip ülkeler arasına girmesini sağlayacak projenin gerçekleştirilmeye başladığını işaret ediyor. Türkiye’de projeye karşı daha çok sayıda itiraz olmasına rağmen son dönemde kamuoyunun görüşü aşama aşama olumlu yönde değişmeye başladı. Bu durumu politika uzmanı Stanislav Tarasov’dan bizler için değerlendirmesini rica ettik.

Bu durum özellikle Türk iş çevrelerinde hissedilir oldu. Akkuyu Nükleer Santarli Genel Müdürü Aleksandr Superfin verdiği röportajlardan birinde birçok Türk firmasının projeye katılmak için sıraya girdiğini, bu nedenle de Rusya tarafından santral inşaatı için tahsis edilecek 20 milyar dolardan fazla kaynağın 7,5 milyar dolarının Türk müteahhitleri tarafından kullanılacağı açıklandı.

Aleksandr Superfin ne söylediğini biliyordu. Dün Atomstroyexport ve ihale işlemlerinden sonra seçilen Özdoğu İnşaat ve Ticaret Ltd. Şti. arasında kontrat imzalandı. Yapılan açıklamada şöyle deniyor: ‘Kontrat Akkuyu Nükleer Santrali sahasında hafriyat, inşaat işlerinde kullanılmak üzere kaya malzeme işlenmesi ve yüzey düzenleme çalışmalarını içeriyor. Çalışmalar sırasında 4.5 milyon metreküpten fazla kaya malzemenin işlenmesi planlanıyor.’

Akkuyu sahasında nükleer elektrik santrali inşaatı ve işletimi ile ilgili Rusya ve Türkiye arasındaki hükümetlerarası anlaşma 2010 yılında imzalanmış idi. ZAO Atomstroyexport nükleer santral inşaatında ana müteahhit konumunda bulunuyor. Türkiye’nin ilk nükleer elektrik santrali VVER tipi dört reaktör içeriyor. Nükleer santraldeki her bir enerji bloğunun gücü 1200 MWt olacak.

Dört enerji bloklu bu nükleer santral Türkiye’de yılda 35 trilyon kWt/h elektrik enerjisi üretmesini sağlayacak.

Türkiye 1. ve 2. enerji bloklarında üretilecek elektrik enerjisini, ayrıca 3. ve 4. enerji bloklarında üretilecek elektrik enerjisinin de %30’unu satın almayı garanti etti. Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı 2023 için hükümet ülke için bazı önemli hedefleri tespit etti: İhracatta 500 milyar dolara ulaşmak, kişi başı ortalama geliri 25 bin dolar seviyesine çıkarmak, ayrıca dünyanın en hızlı gelişen 20 ekonomisinden biri olmak. Bu planların gerçekleştirilmesi için ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacı her yıl %9 oranında artacak ve 500 milyar kilowatt-saat olacak. Türkiye’de 2030 sonuna kadar üç nükleer enerji santrali daha inşa edilmesi planlanıyor. Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı ve işletimi deneyimi bu açıdan paha biçilmez olacak.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-02-2013 11:58 - 989 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
21-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım