Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Alevi inanç önderlerinden önemli mesajlar
Anayasa'da denge ve denetim mekanizması şart
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-09-2013 12:39 - 901 Okunma

 Cem Vakfı Genel Başkanı Prof.Dr. zzettin Doğan Başkanlığında toplanan İnanç Önderleri, Alevi-İslam Din Hizmetleri Başkanlığı Merkez Yürütme Kurulu üyeleri gündemde olan Cemevleri’nin statüsü başta olmak üzere çeşitli inançsal konular üzerinde görüş ve düşüncelerini belirterek, toplantı sonrası oybirliği ile aşağıda belirtilen sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. 

SONUÇ BİLDİRGESİ


31 Ağustos 2013 günü Cem Vakfı Genel Merkezi’nde yurtiçi ve yurtdışından geniş katılımla toplanan Alevi – İslam Din Hizmetleri Başkanlığı Merkez Yürütme Kurulu üyeleri toplantılarında aşağıdaki konular üzerinde görüş alışverişinde bulunmuştur.

Prof.Dr İzzettin Doğan’ın başkanlığında yürütülmüş olan çalışmalarda ele alınan konular ve varılan sonuçlar aşağıdadır:

Yeni Anayasa sürecindeki belirsizliklerin yarattığı toplumsal rahatsızlıklara değinildi ve tüm siyasi partilerin Din ve Vicdan Özgürlüğü konularında kamuoyuna tatmin edici mesajlar vermediklerine vurgu yapıldı. Anayasal eşitliklerin kanunda varlığının yaşamda karşılık bulması için gerekli önemlerin de alınması,  hazırlanacak Anayasa’da yanlı uygulamalara karşı denge, denetim ve yaptırım mekanizmalarının bulunmasının şart olduğuna değinildi.

Barış Süreci’nin Türkiye’de Kürt-Türk ve Alevi –Sünni ayrımcılığına son verecek önlemlerle hızlı ve dengeli bir biçimde sonuçlandırılması konusunda hükümetin son günlerde gösterdiği yavaşlık eleştirildi, Barışın en çabuk ve en kalıcı biçimde inşa edilmesi için tüm çabaların gösterilmesi gerektiğinde görüş birliğine varıldı.

Cami- Cemevi ayrımcılığının anlamsızlığı, ibadethanelerin devlet tarafından belirlenemeyeceği konularında tam görüş birliği sağlandı. İbadethanelerin yan yana olmasında herhangi bir sakınca görülmediği görüşüldü. Ankara’da temeli atılacak olan Cami-Cemevi –Aşevi kompleksi,  ülkemizde toplumsal barışa doğru bir yeni adım olarak değerlendirildi. Alevi toplumunun maruz kaldığı asimilasyon çabalarına karşı en gerçekçi savunmanın Alevi inanç ve Felsefesini doğru olarak öğrenmek ve öğretmek olduğu vurgulandı.

Hükümetin Suriye ve Mısır konularındaki  savaş yanlısı siyaseti tüm katılımcılar tarafından eleştirildi, kendi ülkesinde iç huzuru ve barışı temin edememiş bir hükümetin başka ülkelerin iç işlerine bu denli karışma gayreti kınandı.

Bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin Alevilere karşı sürdürdüğü  sistematik ayrımcı tutuma derhal son verilmesi  için bir kez daha çağrıda bulunuldu.

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-09-2013 12:39 - 901 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
04-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım