Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Almanya'da yangının nedeni araştırılıyor
Yanan ev 8 Türk göçmene mezar oldu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-03-2013 15:12 - 1019 Okunma

 Almanya’nın güneyindeki Backnang kentinde 8 Türk göçmenin can verdiği yangının ardından soruşturma sürüyor.

Polis sözcüsü Klaus Hinderer, uzman ekiplerin yanan evde kapsamlı incelemelerini sürdürdüğünü belirtirken,  gün içerisinde görgü tanıklarının da ayrıntılı ifadelerinin alınacağını söyledi.  Yangın konusunda şüphelerin evdeki sorunlu elektrik tesisatı üzerinde yoğunlaştığı, ancak tüm olasılıkların incelenmekte olduğu kaydediliyor.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Baden Württemberg Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann ile olay yerinde yaptığı incelemelerin ardından ''Sonucu soğukkanlılıkla beklememiz lazım” açıklamasını yaptı. Karslıoğlu, “Bazı spekülatif konulara girmek istemiyorum. Çünkü hiçbir faydası yok. Buraya da faydası yok Türkiye'ye de. Provokatif söylemlere lütfen aldırmayın. Soğukkanlılığımızı kaybetmeyeceğiz'' dedi.

Afyonlu Nazlı Özcan ile çocuklarının yaşadığı evde Pazar günü sabah erken saatlerde çıkan yangın kısa sürede yayılmış,  aileden üç kişi son anda kurtarılabilmişti. Yangında anne Nazlı Özcan ile 7 çocuğu can vermişti.

Ailenin oturduğu evin eski bir deri fabrikasından dönüştürülmüş bina kompleksinde yer alması,  binanın eski ve ahşap olması nedeniyle yangın güçlükle kontrol altına alınmış, soğutma işlemleri akşam saatlerine kadar sürmüştü.  Alman basınında çıkan ilk haberlerde, yangına ailenin oturduğu evdeki odun sobasının neden olduğu şüphesine yer verilmişti.

‘Odun sobası yanmıyordu’

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu yaptığı açıklamada, ilk bilgiler ışığında evde odun sobasının bulunduğunu, ancak havaların soğuk olmaması nedeniyle sobanın yanmadığının belirlendiğini söyledi. Karslıoğlu, şu bilgileri verdi:

''Fakat evin içinde çok sayıda kablo varmış. Bina eski olduğu için elektrik sisteminde arıza varmış. Bina, zamanında deri fabrikası olarak kullanılmış. İtfaiye krokileri gösterdi. Gerçek bina ile krokilerdeki şekil asla uyuşmuyor. Binada birtakım değişiklikler yapılmış.”

 Yangında 5 yeğenini kaybeden amca Cengiz Soykan, evde elektrik kaçağı sorununu olduğunu söyledi.

Backnang’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soykan, yanan evin önceki kiracısını tanıdıklarını ve onun bu evde 22 yıl yaşadığını ifade ederek, bu kişinin daha önce ev sahibine elektrik kaçağı bildiriminde bulunduğunu öğrendiklerini kaydetti. Soykan, ağabeyinin 3 yıl boyunca bu evde oturduğu bilgisini verdi.



Bir süre önce eşi Nazlı Özcan’dan ayrılan ve başka bir evde yaşayan baba Sami Soykan'ın yangını haber aldıktan sonra psikolojik travma geçirdiği ve halen hastanede tedavi altında olduğu  belirtiliyor.

 Başbakan Angela Merkel, Federal Hükümet Sözcüsü Georg Streiter aracılığıyla yaptığı açıklamada, 8 Türk göçmenin hayatını kaybettiği feci yangının kendisini derinden sarstığını ifade etti. Başbakanlık'ın Baden-Württemberg eyaletine yangının nedeninin açıklığa kavuşturulabilmesi için her tür yardım sözü verdiğini söyleyen Streiter, “Başbakan'ın yetkili birimlerin yangının nedeni bulunana kadar konunun peşini bırakmayacağından hiç şüphesi yoktur” dedi.

Federal Hükümet'in göç ve entegrasyondan sorumlu bakanı Maria Böhmer'in de Türk Büyükelçisi ile iletişime geçtiği ve taziye dileklerinde bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuyla ilgili olarak İsveç'te yaptığı açıklamada, "Daha önce maalesef yakmalar, kundaklamalar, öldürülen vatandaşlarımız, bunlar hep olduğu için her şeyi, her ihtimali düşünerek hareket ediyoruz. Şu anda hemen bir şey söylemek de doğru değil ama oradaki bütün görevlilerimiz titizlikle işin aslını öğrenecek" dedi.

Alman polisi yangın felaketinin ardından yaptığı ilk açıklamada, olayın yabancı düşmanı bir saldırı ya da kundaklama olduğuna dair bir ize rastlamadıklarını bildirmişti. Polis yetkilileri, soruşturmanın tüm olasılıkları dikkate alarak yürütüleceği belirtirken, ilk somut sonuçları bir hafta içerisinde elde etmeyi hedeflediklerini kaydediyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-03-2013 15:12 - 1019 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
08-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım