Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Almanya İslam karşıtı PEGIDA'ya "dur" dedi
Almanya'nın Köln kentinde İslam karşıtı aşırı sağcı PEGİDA'nın uzantısı KÖGİDA'yı protesto eylemi yapıldı. Dresden'de ise PEGİDA taraftarları biraraya geldi.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-01-2015 09:24 - 681 Okunma
Almanya'da, aşırı sağcı "Batı’nın İslamlaşması'na Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketinin Köln'deki uzantısı KÖGİDA'yı protesto eylemine binlerce kişi katıldı.
Almanya'daki göçmen kuruluşlar, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı PEGIDA hareketinin uzantısı KÖGİDA'ya tepki göstermek için binlerce kişi Köln Deutz'daki Fuar Kulesi çevresinde toplandı.
 
Gösteriye, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı. 
Türkler'in yanı sıra Almanlar'ın ve diğer yabancıların da destek verdiği gösteride, "Köln renkli kalacak", "Çeşitlilik güçtür" ve "Irkçılığa ve şiddete hayır" yazılı pankartlar taşındı, "Naziler dışarı" sloganları atıldı. 
Ünal, Köln halkının, Köln’ün bir Dresden olmadığını göstermek için bugün kiliselerden, sivil toplum kuruluşlarına kadar her kesimin gösteriye destek verdiğini söyledi.
 
Köln’ün aslında çok renkli, çok dilli bir toplum olduğunu ve bu zenginliği göstermek için halkın gösteriye katıldığını vurgulayan Ünal, "Zaten sizler de göreceksiniz bu ırkçı grupların sayısı bugünkü gösteride, polisin verdiği bilgiye göre sayı 500’ü geçmeyecek. Bunun karşısında belki de 5 binin üzerinde ırkçılığa karşı yürüyüşe katılan insan olacak. Biz Köln’ü bu bir avuç ırkçı ve İslam düşmanı gruplara teslim etmek istemediğimiz için buradayız" diye konuştu.
 
KÖLN KATEDRALİ IŞIKLARINI KAPATTI
'Köln karşı duruyor' sloganıyla düzenlenen karşıt gösteriye siyasi partiler, sendikalar, kilise ve sinagogların da bulunduğu 43 kuruluş destek verdi. Kögida gösterisinin başladığı anda kentin simgesi olan tarihi Köln Katedrali dış cephe aydınlatmasını kapattı. Aynı anda Belediye Sarayı, Sanayi ve Ticaret Odası, müzikal çadırı, müzeler, oteller, köprüler ve bazı kamu binaları da dış cephe ışıklarını söndürünce kent adeta karardı. Karşıt göstericiler Köln Katedrali'nin ışıklarının saat 22.00 sıralarında yeniden yanması üzerine dağıldı. Polis gösterilerin olaysız geçtiğini duyurdu.
 
Gösteriye katılanlardan Bayram Mert de 44 yıldır Almanya'da yaşadığını, şimdiye kadar göçmenlere ve camilerle bu kadar ırkçı faaliyetlerle karşılaşmadıklarını ifade etti.
 
PEGIDA hareketini protesto etmek için gösteriye katıldıklarını anlatan Mert, "Alman ve Türk yetkililerin bir an önce bu sorunlara çare bulmalarını istiyoruz. Ayrıca, burada yaşayan Türklerin de bu tür gösterilere daha fazla katılım sağlamasını bekliyoruz" dedi.
 
Katılımcılardan Hayrunnisa Bektaş ise  tüm insanlar ve Müslümanlar için gösteride bulunduğunu dile getirerek herkesin bu tür gösterilere duyarlı olması gerektiğini ifade etti.
 
ALMANLAR DA DESTEK VERDİ
Alman katılımcılardan Karls Savelsberg ise ırkçı gösterilere tepki gösterdiklerini söyledi. Savelsberg, "Biz Köln şehrimizin hoşgörülü olduğunu göstermek için bugün buraya katıldık. Irkçı, KÖGİDA taraftarlarından fazla olduğumuzu göstermek istiyoruz" diye konuştu.
 
Katja Schneider de çeşitliliğin Almanya için büyük kazanç olduğunu, eleştirilerin yapılabileceğini ancak PEGIDA ve KÖGİDA'nın yaptığının yapıcı ve çözüm odaklı olmadığını vurguladı.
 
Öte yandan, Köln polis sözcüsü Christoph Gilles, ırkçı KÖGİDA eylemine yaklaşık 250, KÖGİDA karşıtı eyleme ise yaklaşık 3 bin kişinin katılımı beklediklerini bildirdi. 
 
Bu arada KÖGİDA destekçileri de karşıt gösterinin düzenlendiği alanın hemen yakınlarındaki Köln Deutz'taki Otto Meydanı'nda bir araya geldi. Polis, iki grubun karşı karşıya gelmemesi için yoğun güvenlik önlemleri aldı.
 
DRESDEN'DE 18 BİN PEGİDA TARAFTARI TOPLANDI
Almanya’nın Dresden kentinde ''Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar'' (PEGIDA) adlı hareket  tarafından düzenlenen gösteriye 18 bin kişi katıldı.
Bu hafta 11'incisi düzenlenen eylemde göstericiler Cockerwiese adlı çimenlik alanda toplandı. Dresden polisi, PEGIDA'nın düzenlediği gösteriye bu kez 18 bin kişinin katıldığını açıkladı.
 
Göstericiler, "Biz kendimiz karar veren vatandaşlarız, köle değil", "Hoşgörünün sınırları var", "Kendi ülkemizde yabancı-hiç bir zaman". "Siz binlerce kez yalan söylediniz" yazılı pankartlar taşıdı, "Halk biziz" ve "Yalancı medya" sloganları attı.
 
Alman, Norveç ve Rus bayraklarının da taşındığı eylemde, PEGIDA yürüyüşlerini sert bir şekilde eleştiren Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir aleyhine de pankartlar açıldı. 
PEGIDA’nın organizatörlerinden olan Kathrin Oertel, yaptığı konuşmada kendilerini yabancı düşmanı olarak gösteren siyasetçileri ve medyayı eleştirdi.
 
Oertel, PEGIDA’nın yabancı düşmanı olmadığını ileri sürdü. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yeni yıl mesajında ifade ettiği sözleri de eleştiren Oertel, bir çok kişinin bu konuşmadan dolayı öfkeli olduğunu belirtti.
Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich’in PEGIDA eylemlerini düzenleyenlerle değil, eylemlere katılan endişeli vatandaşlarla konuşmak gerektiği yönündeki sözlerini hatırlatan Oertel, Tillich’e PEGIDA eyleminde konuşma fırsatı vermek istediğini kaydetti.
 
Eylemde konuşan gazeteci ve yazar Udo Ulfkotte de halkın medyaya ve siyasetçilere olan güvenini kaybettiğini ileri sürdü.
Ulfkotte,  eyleme katılanların ahmak değil, vatansever olduklarını savunarak ülkede İslamlaşmanın arttığını iddia etti.
Almanya’da camilerin sayısının arttığını, kreşlerde çocuklara domuz eti sunulmadığını belirten Ulfkotte, "Kendimizi ülkemizde yabancı gibi hissediyoruz" dedi.
 
Göstericiler konuşmalardan sonra yürüyüşe geçerek Lenne ve Blüher caddeleri üzerinden yeniden Cockerwiese adlı alana geldi ve burada cep telefonunun ışıklarını ve el fenerlerini yakarak sloganlar eşliğinde eylemi sonlandırdılar.
PEGIDA,  Dresden kentinde ekim ayından bu yana pazartesi günleri yabancı düşmanı ve İslam karşıtı gösteriler düzenliyor.
 
Grup 27 Ekim'de yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini arttırmıştı.  Grubun 22 Aralık'ta yaptığı gösteriye yaklaşık 17 bin 500 kişi katılmıştı. 
Bu arada ülkenin değişik kentlerinde PEGIDA eylemlerinden esinlenen gösteriler de düzenleniyor.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
06-01-2015 09:24 - 681 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım