Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Amerikan istihbaratının mahremiyet derdi yok
ABD istihbaratı kontrolden çıktı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-11-2013 18:18 - 847 Okunma

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) reform edilmesine ilişkin yasa tasarısını onayladı. Telefon konuşmalarının ve elektronik yazışmalarının kitlesel şekilde ele geçirilmesinin yasaklanması öngörüldü. Bilgi toplanmasına sadece belirli koşullarla izin veriliyor. Anahtar kelime “belirli koşullar”dır, zira bu koşulları yine istihbarat kuruluşları belirleyecek. Yasa tasarısının Senato’daki karşıtları, kitlesel bilgi toplamayı yasaklayacak ve sadece bazı durumlarda sağlam yasal gerekçeler temelinde bilgi toplamaya izin verecek bir yasa tasarısı hazırlıyor.

Anlaşılan, Beyaz Saray atağa geçiyor. Yönetimin açıklamalarında NSA’in korkulacak bir şey yapmadığı, sadece birazcık sınırı aştığı, bununla birlikte çok faydalı işler başardığı dile getiriliyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye göre uçakların düşmesi, evlerin bombalanması ve diğer cinayetler önlendi, zira gizli servisler böyle planları zamanında ortaya çıkarmayı bildi. Fakat Kerry, NSA’in küresel izlemeleri sayesinde terör eylemlerin önlendiğine somut bir örnek vermedi.

Edward Snowden’in sızdırılan gizli belgeleri ilk yayımlayan kişi Amerikalı hukukçu ve gazeteci Glenn Greenwald, böyle örneklerin hiç olmadığını söyledi. ABD gizli servislerinin 15 Nisan’daki Boston Maratonu’na saldırıyı bile önleyemediğini anımsatan Greenwald, NSA’in sadece bilgi toplamak için bilgi topladığından emin. Gazeteci, NSA’in bilgi toplamasının artık verimsiz boyutlara ulaştığını söyledi:

“NSA, bizler, masum insanlar hakkında ne kadar çok bilgi topluyorsa faaliyeti o kadar verimsiz hale geliyor. Terörist saldırıları önleme fırsatı azalıyor. O kadar çok bilgi topladılar ki artık kimin hakkında hangi bilgiye sahip olduğunu kendileri bile bilmiyor. Bu bilgileri işleyecek, milyarlarca bilgiyi birleştirecek ve gerekli hükümler çıkaracak güçte değiller.”

NSA’in reform edilmesi mümkün mü? Zor bir soru. Elbette, kimse radikal reformları beklemiyor. Bu tür reformlar hiç bir ülkede uygulanmıyor. Fakat teşkilatın iştahını ve kontrolsüz uçuşunu dizginlemek mümkün. Elbette siyasi bir irade olursa. Gerçi reformların hangi boyutlara ulaşacağını önceden kestirmek zor. Çünkü bizzat Obama yönetimi, NSA’yi otomatik pilot rejimine geçirdi. ABD Kongresi Araştırma Dairesi’ne göre CIA, Pentagon, NSA, Dışişleri Bakanlığı ve diğer dairelerin istihbarat kuruluşlarına yapılan ödenekler, 1990’lı yılların sonlarında 25-30 milyar dolarken bu yıl neredeyse üç katlayarak 78 milyar dolara vardı. Böyle bir “finans ikmali” ile çok uzun süre uçabilirler.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-11-2013 18:18 - 847 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım