Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ankara Bu Seslere Kulak Verir mi?
BNP Paribas bankasından ilgi çekici açıklama
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-08-2012 10:19 - 1041 Okunma

Rus medyası Fıransız bankası BNP Paribas'ın açıklamalarına yer veriyor.

Haberde, Paribas yatırımcılarına Türk lirası satmalarını tavsiye ederken, yapılan yormlarla dikkat çekiyor.

 

 Bugünlerde BNP Paribas Bankası yatırımcılara Türk lirası satma tavsiyesinde bulundu. Bankaya göre ekonominin canlandırılması için yapılan faiz indirimleri, Türk lirasının düşmesine neden olacak. Bununla beraber banka analistleri yakında meydana gelecek ekonomik sarsıntıların sebeplerinden biri olarak ‘Türkiye için hammadde fiyatının çok fazla yüksek olmasını’ görüyorlar. Bu nedenle Türkiye’de ekonominin büyümesi yavaşlamaya başladı: 2010 yılında bu gösterge yüzde 9’ken, 2011 yılı sonunda yüzde 7,5’i buldu. Türkiye’nin ihracat odaklı ekonomisinin Avrupa krizi yüzünden büyük kayıplar yaşaması, durumu daha da zorlaştırıyor. Konuya siyaset bilimci Stanislav Tarasov devam ediyor:
 
“Bence BNP Paribas Bankasının açıklaması bir bakımdan daha ilgi çekici. Banka eksperleri Türk ekonomisinde olumsuz süreçlerin ortaya çıkması sebeplerinden biri olarak Türkiye’nin Suriye krizine katılmasını görüyorlar. Paribas, Türkiye’nin Suriye krizi ile ilgili büyük masraflara girmek zorunda kaldığını iddia ediyor. Söz konusu, her şeyden önce, Suriye operasyonun askeri-teknik ve diğer yönleri, ayrıca kendi topraklarında onlarca bin mültecinin kabul edilmesidir. İkincisi: Suriye krizi başlamadan önce Ankara ile Şam arasındaki mal mübadelesi yaklaşık 10 milyar doları buluyordu.
 
Şimdi ise neredeyse sıfıra indirgenmiş durumda. Meselenin üçüncü boyutu da çok önemli: Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan’ın yaptığı açıklamaya göre Türkiye, malların Basra Körfezi ülkeleri ve Mısır’a teslim edildiği Suriye koridorunu kaybetmiş oldu. Bu da yaklaşık 10 milyar dolarlık zarar daha anlamına geliyor. Ayrıca Suriye krizi turizm sektörünü etkilemeye başladı. Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre Rusya’dan Türkiye’ye gelen turistlerin sayısı yaklaşık yüzde 5 oranında azaldı. Aynı durum başka ülkelerde de görülmektedir. Turistler, Türkiye yerine Yunanistan, İspanya ve Avrupa’nın başka turizm yerlerini tercih etmeye başladılar.
 
Çoğu uzmanların tahminlerine göre bunun en olumsuz tarafı, Türkiye’nin güneyindeki istikrarsızlaştırma süreci uzun vadeli niteliği kazanabilir, çünkü Suriye’deki etnik çatışmaların Türkiye’ye sıçrama tehlikesi var. Ayrıca Suriye, Lübnan ve Filistin sorununun içerisinde de yer alıyor.
 
Bu yüzden, Türk iş ortamından, ülke hükümetini Suriye ile ilgili politikasını artık gözden geçirmeye açıkça çağıran sesler çıkıyor. Acaba resmi Ankara bu seslere kulak verir mi?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
29-08-2012 10:19 - 1041 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım