Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Armağan: Sevr Anlaşması’nda padişah mührü yoktu
Sevr uygulanmayan bir anlaşmaydı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-08-2012 18:13 - 1636 Okunma

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin katkılarıyla Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen 31. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında ESKADER tarafından gerçekleştirilen “Beyazıt Ramazan Sohbetleri”nin 14. gün konuğu, Tarih Araştırmacısı, Gazeteci Yazar Mustafa Armağan oldu.

Mustafa Armağan, “Yakın Tarihin Muhasebesi” başlıklı konuşmasında, yakın tarihe dair bilgilerin güvenilir olmadığını anlattı.

Armağan, “Filistin yenilgisi tarihin yazamayacağı kadar büyük bir bozgun. Bu gerçeğin objektif olarak işlendiği kitap, bir İngiliz tarafından yazılmıştır.  Field Marshal Lord Carver’in yazdığı, The National Army Museum Book of the Turkish Front 1914-18 isimli kitabı, tarihteki boşlukları doldurur nitelikte” dedi.

İstiklâl Savaşı’nı “Kurtuluş Savaşı” olarak adlandırmanın yanlış olduğunu ifade eden Armağan,  İstiklâl Savaşı’nın zannedildiği gibi sadece topla tüfekle gerçekleşmediğini, Filistin bozgunundan sonra İngilizler ve Fransızlarla sorunların diplomatik yollardan çözüldüğünü anlattı. Armağan, “19 Mayıs 1919’dan 1920 Ekim’ine dek savaşmadık. İstiklâl Savaşı, Yunanlıların işgali olmasa tek bir kurşun atmadan tamamlanan diplomatik bir savaş olacaktı” dedi.

Sevr Anlaşması’nın “uygulanmayan” bir anlaşma olduğunu belirten Mustafa Armağan, anlaşmada padişah mührü bulunmadığını, anlaşmayı Türk tarafı onaylamadığı gibi Yunanistan’dan başka hiçbir ülkenin de onaylamadığını söyledi. Armağan, “Maksat ölümü gösterip sıtmaya razı etmekti” dedi.

Batı Trakya Yunan işgalindeyken İngilizlerin savunmamıza engel olarak Yunan kuvvetlerini bölgeden boşalttıklarını belirten Armağan, Lozan Antlaşması dâhilindeki “Yakın Doğu İşleri Konferansı”nı analiz etti. Yakın Doğu, Orta Doğu ve Uzak Doğu gibi terimlerin İngilizlerin doğuyu parselleme biçimi olduğunu ve Yakın Doğu tanımının da Osmanlı ile birlikte tarihe gömüldüğünü anlatan Armağan şunları söyledi:

“Yakın Doğu İşleri Konferansı, Osmanlı’nın tavsiyesi için yapılmış bir konferanstır. Osmanlı heyeti ise oraya gittiğinde Misak-ı Millî sınırlarını kabul ettirme niyeti taşıyordu. Lozan’da hiçbir konferansın başkanlığı bize verilmediği gibi kendilerine Osmanlı haritasından pay çıkarmak istediler. Lozan Antlaşması’nda ilk 20 madde sınırlarla ilgilidir. Osmanlı’dan kalan toprakların tasfiyesini kabul ettirme girişimi. Mısır ve Kıbrıs elimizden bu şekilde çıkarıldı.

Batı Trakya’nın yüzde 70’i Türklerden oluşurken ne kadar Türk yaşadığı bugün bile tespit edilemeyen Musul’u almak konusunda ısrar ettik. Çünkü İngilizlerin sınırlarımızda bir Kürt devleti kurması ihtimaline karşılık kendi içimizdeki Kürt nüfusu kontrol edememe korkumuz vardı. Bu nedenle oradaki Kürt nüfusu öne çıkararak kendimize bağlamak istedik. Lozan bu şekilde imzalanmış olsa da Musul’u 1926’da İngiltere’ye verdik. Çünkü 1926’da İngilizler Irak’ı bir Arap devleti yapmıştı ve bu durum bizim korkularımıza son veriyordu.”

Mustafa Armağan, Lozan’ın neden hilafetin kaldırılmasından sonra görüşüldüğü sorusunun anlamsız olmadığını, bu durumun Lozan için bir ön kabul olduğunu vurguladı. Ayrıca Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile medreselerin kapatılması meselesinin arkasında medreselere ait olan maddi varlıklar olduğunu ve bu yolla bütün varlıkların devlete geçişinin sağlandığını belirtti. Takrir-i Sükûn Kanunu ile inkılâpların daha kolay uygulandığı itirafının Nutuk’un son sözlerinde yer aldığını anlatan Armağan, 1928’de kaldırılmasına karşın 1945’e dek etkilerinin sürdüğünü kaydetti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-08-2012 18:13 - 1636 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım