Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Avrupa vatandaşları Suriye'de savaşıyor
El Kaide'yle omumuz omuza
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-03-2013 16:16 - 926 Okunma

 Avrupalılar korku içinde. Hâlihazırda Suriye’de radikal grupların saflarında savaşan İngiltere, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin vatandaşı olan yüzlerce Müslüman, yakında Avrupa’ya geri dönebilir. Böyle bir uyarı, İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda yer alıyor. Raporu hazırlayanlara göre, eski militanlardan Avrupa’da kapsamlı terör eylemlerde bulunmaları beklenebilir.

Raporda yer alan bilgiye göre, hâlihazırda 100 kadar İngiliz vatandaşı, Suriye’de hükümet karşıtı güçlerden yana karşı silahlı çatışmalara katılıyor. Bu rakam, Birleşik Krallık güvenlik organlarının raporunda belirtiliyor. Üstelik İngiliz paralı askerler grubu düzenli olarak takviye ediliyor. Bu yüzden İngiltere’nin hava limanlarında çatışma bölgesine gidenler üzerinde kontrol daha da arttırıldı.

Fransa, daha zor bir durumla karşı karşıya. Paris, radikallerin Suriye’den geri dönüşünün başladığı konusunda uyarıyor. Bazı Fransız vatandaşları, Mali’de savaşan radikal İslamcılara katıldı. Bu arada bu radikaller, muhtemelen şimdi, Kuzey Mali’de uluslararası askeri operasyonu yürüten Fransız ordusundaki yurttaşlarına ateş açmakta. Peki, Fransa pasaportlu paralı askerler daha sonra nereye gidecek? Büyük ihtimalle Fransa’ya dönecek.

Rus siyaset uzmanı Sergey Demidenko, Avrupa’nın somut bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Tehlike gerçekten çok büyük. Suriye, şimdilik, militanların başlıca etkinlik alanı. Çünkü orası, ön cephe olarak kabul ediliyor. Ancak bu kişiler geri dönecek. Savaş, sabotaj tecrübeleri ediniyor, para kazanıyor. En önemlisi de ciddi bir ideolojik pompalamadan geçiyor. İşte böyle bir bagajla geri dönecekler.”

Rus siyaset uzmanları, Suriye’deki savaşa katılan paralı askerlerin Avrupa ülkeleri için terör tehlikesi kaynağı olduğuna dair uzun zamandan beri uyarıda bulunuyor. Muhabirimize konuşan Rusya Bilimler Akademisi Doğubilim Enstitüsü görevlisi Boris Dolgov, militanların, büyük ihtimalle, Türkiye üzerinden geçeceğini dile getirdi. Baş karargâhları bu ülkede ve Suriye’ye bu ülkeden sızıyor. Uzman şunları ifade etti:

“NATO ve Türkiye’nin istihbarat birimleri, bu karargâhı destekliyor. Bu, yeni bir şey değil. Sadece bu bilgi, şimdi, kamuoyu için daha belirgin ve daha erişilebilir hale geliyor. Radikal muhalefetin, Suriye dışındaki güçlerin ürünü olduğu şimdi daha açık. Krizin askerileştirilmesi ve tırmanması, ülke dışından muhalefete yapılan desteğin bir sonucu. Muhalefete ülke dışından sağlanan finansal destekle silah ve paralı asker yardımının kesilmesi, politik çözüm sürecini başlatmanın tek yolu.”

Avrupa ülkelerinin resmi makamları, Suriye’de hükümet birliklerine karşı savaşa yüzlerce Avrupalı askerin katıldığını belirtiyor. Elbette bu yaklaşık tahminler. Muhtemelen sayısı daha fazla. Gerçi paralı askerlerin çoğunun Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan olduğu anlaşılıyor. Ancak bu kişiler de, en azından birçoğu, er ya da geç memleketlerine dönmek isteyecek.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
28-03-2013 16:16 - 926 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım