Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ay'da Üs Girişimi
Rusya Ay’da üs kuracak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-12-2012 15:06 - 1001 Okunma

   Rusya Federal Uzay Ajansı Roskosmos’a bağlı bilimsel araştırma enstitülerinden birinin yöneticisi Gennadiy Raykunov’un kanısınca uzaycılığın ileride gelişmesi, Ay ve üzerinde meskûn üslerin kurulmasına bağlı olacak. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun potansiyeli birçok bakımdan tükendi. Uzayın daha uzak yerlerinde araştırmalar yapılmalı.

Bugün yörüngede gerçekleştirilen çok sayıdaki denemeler için gerekli olan donatım, Uluslararası Uzay İstasyonu’na güçlükle sığıyor. Enerji kaynakları da yetmiyor. Uzay araştırmaları konseptini hazırlayan Bilimsel Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Gennadiy Raykunov’un kanısınca 2020 yılından sonra tüm araştırmaların Ay’a taşınılması gerekiyor. Ay’da sınırsız boşluklar var. Ay’a radar ve çok büyük bilimsel aygıtlar yerleştirilebilir. Orada oluşturulacak meskûn üsler, insanların başka bir gezegende yaşamada deneyim elde etmeleri olanağını verecek. Ay’da bulunan buzların eritilmesi sonucunda elde edilecek su, oksijen ve hidrojene parçalanabilir. Oksijen ve hidrojen de roket motorları için yakıt olarak kullanılabilir.

Bilindiği gibi Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki partneri ABD, yeniden Ay’da araştırma yapmak niyetindeydi. Fakat şimdi Amerika bu planından vazgeçti. ABD’nin yeni önceliği var. Söz konusu, 2020’li yılların ortalarında asteroide uçuş planı.

Fakat bu uçuş, tehlike bakımından Mars’a uçuş ile karşılaştırılabilir. Uzay boşluğunda birkaç ay kalacak kozmonotlar, yaklaşık aynı derecede tehlikeli radyasyon dozu alacaklar. Uzay İncelemeleri Enstitüsü Müdürü Lev Zelönıy, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte Ay’a uçuşun daha elverişli olacağı fikrini belirterek şunları söyledi:

“Ay’da 1,5-2 metre derinlikte sığınak yapılabilir. Kozmonotlar bu sığınakta yaşayarak bazen Ay yüzeyine çıkacaklar. Radyasyondan korunma olanağını sağlayan malzeme var. Oysa asteroitte radyasyona karşı nasıl korunabilecek, belirsiz. Kozmonotlar Ay’a 2-3 gün içinde ulaşabilir. Ay’da ilginç fizik denemeleri yapılabilir. Belki kuyruklu yıldızlarla getirilen organik maddeler bulunabilir. Sözün kısası Ay’da insanın uğraşabileceği çok şey var.”

Lev Zelönıy’ın söylediğine göre kozmonotların devamlı olarak Ay’da kalıp neticede fazla radyasyona maruz kalmalarına gerek yok. Kozmonotlar, bilimsel aygıtlara bakım işleri gerçekleştirmek üzere vardiya metodu temelinde çalışabilecekler. Asteroitlere gelince insanları tehlikeye atmaktansa asteroitlerde, otomatik istasyonlar vasıtasıyla inceleme yapmak daha iyi olacak.

Rusyalılar ve Amerikalılar dünyanın çevresindeki yörüngede gerçekleştirilen çalışmalardan sona yapmak niyetinde oldukları uçuşların hedeflerini belirlediler. Her bir taraf, kuşku duyanları ikna etmek için yeni delil bulmaya çalışacak. Belirli aşamada münakaşalar son bulacak. Çünkü uzay araştırmalarını yürüten devletlerin tek amacı var. Yüzyılımızın ortalarında Mars’a uçuşun gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu uçuşun bir tek ülke tarafından gerçekleştirilebileceği zannedilmez. Her halde bu, çok uluslu bir uçuş olacak.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-12-2012 15:06 - 1001 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
01-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım