Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İran'da
Aliyev'in İran temasları
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-04-2014 12:23 - 1522 Okunma

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev İran'da. Aliyev İran İslam Cumhuriyeti dini lideri  Ayetullah Seyyid Ali Hameney tarafından kabul edildi. Hamanei Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i kabulünde,  düşmanların oyunlarını bozma yolunda İran İslam Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyetinin ortak menfaatler çerçevesinde ciddiyet ve siyasi iradesinin zaruretine vurgu yaptı.



Ayetullah Hamenei Çarşamba günü Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i kabulünde, iki ülke arasındaki kültürel, mezhebi, tarihi ve komşuluk bağlarının ikili ilişkilerin güçlenmesindeki  önemli etken olarak niteleyerek, anlaşmaların takibi yönünde siyasi irade ve ciddiyetle oyunların bozulmasında başarılı olup, iki ülke ve millet arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İslam İnkılabı Rehberi, halkın dini inançları ve onlarla ilişkilerin güçlendirilmesini hükümetlerin başarısı olarak niteleyip, bazı hareketlerin mezhepçi aşırıcılığı yayarak İslam mezhepleri arasında ihtilaf çıkarıp, milli vahdeti parçalamalarına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Ayetullah Hamenei sözlerinin devamında, başta Siyonist rejim İsrail olmak üzere, bazı ülkelerin İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinden rahatsız olduklarını ve bu yolda sürekli engel çıkardıklarını, fakat siyasi irade ve ciddiyetle tüm bu komploların boşa çıkarılabileceğini açıkladı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de hazır bulunduğu bu görüşmede; Mezhepçi aşırıcılığı iki ülkenin ortak kaygıları olarak  nitelerken, iki ülke arasında kültürel, tarihi ortak noktaların mevcut olduğunu belirtip, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin siyasi irade ve ciddiyetle İran'la ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduğunu kaydetti.

Aliyev ayrıca, İran milletinin İslam inkılabı rehberinin yol göstericiliğinde dünya ve bölgede özgür ve bağımsız siyasetlerini örnek olarak niteleyip, İran'ın gücünün, Azerbaycan Cumhuriyetinin gücü olduğu ve iki ülke arasındaki güçlü bağların başkalarına aradaki ilişkileri menfi yönde etkileme izni vermeyeceğini belirtti.

Aliyev İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yle görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştular.


Ruhani: Bölgede coğrafi sınırların değişmesi kabul edilemez

İslami İran Cumhurbaşkanı Dr. Hasan Ruhani, bölgede coğrafi sınırların değişmesinin asla kabul edilemez olduğunu belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le ortak basın toplantısında konuşan Hasan Ruhani, bölgede tüm tarafların sorunların siyasi ve barışçıl çerçevede çözümlenmesi için çaba harcaması gerektiğini kaydetti.

İran ve Azerbaycan'ın iki dost, komşu ve kardeş ülke olduklarını vurgulayan Ruhani, iki ülkenin samimi ilişkilerinin, iki milletin ve bölgenin yararına olduğunu belirtti.

Ruhani, İran ve Azerbaycan cumhuriyetinin, İslamî ve dini konularda ortak görüşleri paylaştığını belirterek, İslam adına radikalizmin bölge istikrarına yönelik ciddi bir tehdit olduğunu vurguladı.

Ruhani ayrıca Azeri mevkidaşı ile Hazar denizi hukuki statüsünü görüştüklerini belirterek, iki ülkenin bu konuda nihai anlaşmaya varmak için pek fazla uzun bir yol kat etmelerine gerek olmadığını ve uluslararası hukuk alanında yapmaları gereken çalışmalarda ortak görüşü paylaştıklarını ifade etti.

İran ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının ortak basın toplantısı bu sabah Tahran'da gerçekleşti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-04-2014 12:23 - 1522 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
05-05-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım