Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Bakan Yıldız'dan IŞİD iddiasına sert tepki
IŞİD ve destekçilerinin kaynak ve güç elde etmesini engellemeliyiz"
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-09-2014 09:58 - 905 Okunma


 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddialarına ilişkin, "IŞİD'den petrol aldığımız külliyen yalandır" dedi. Bu iddianın yalan olduğuna dair bir açıklama da, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı'ndan geldi. Aşti Hawrami, Türkiye'nin sadece Kürt petrolünü uluslararası piyasaya taşımakta yardımcı olduğunu belirtti.
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünden petrol aldığı iddialarına ilişkin, "IŞİD'den petrol aldığımız külliyen yalandır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda soruları yanıtladı.

Irak'tan petrol akışı ve sevkıyatının son durumunun sorulması üzerine Yıldız, Kuzey Irak petrolünde 13. tankerin sevkıyatının tamamlandığını, petrol akışının günlük 180 bin varil civarında olduğunu bildirdi.

Bu konuda spekülasyonlara meydan verilmemesi gerektiğini ifade eden Yıldız, Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğunu ve bütün bunları hukuk sınırları içerisinde yapmak durumunda olduğunu belirtti.

Yıldız, şunları kaydetti:

"Geçenlerde IŞİD'den petrol aldığımıza dair 'böyle iddiaların olduğu söyleniyor' tarzında haberler görüyoruz. Haberi yapanlarla alakalı bu ifade hukuki bir bağlayıcılık oluşturmuyor. Ama şunu söylemem lazım: IŞİD'den petrol aldığımız külliyen yalandır. 'İsrail'e jet yakıt ihracatı yapılıyor' iddiasından beslenemeyenlerin yeni bir yemeği olarak görünüyor. Ama tabii ki bunu kimse yemez. Bizim aldığımız petrol Irak'ın petrolüdür. Bağdat ile Erbil o manada kendi içerisinde bir düzenlemeyi daha iyi yapamıyorsa bunun müsebbibi tabii ki Türkiye olarak görülmez. Irak petrolünün, yine kendilerinin yaptığı ihaleyle, Ceyhan'dan sevkıyatını kendileri yapıyorlar. Biz Irak'ın petrolünü değerlendirmiş oluyoruz, Türkiye'nin petrolünü değil."


Kürt Petrol Bakanı'nın açıklaması IŞİD iddialarını çürüttü

Hawrami İstanbul Grand Tarabya Otel'de düzenlenen "Mapping the Future of Energy" konferansında konuştu.

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) aniden ortaya çıkışının Irak'ı şiddetli şekilde istikrarsızlaştırdığını ifade eden Hawrami, Bağdat ile yaşanan bütçe krizi nedeniyle memur ve peşmerge maaşlarının ödenemediğini kaydetti. Hawrami, bölgeye ilaç, gıda ve IŞİD ile mücadelede gerekli silahların ulaşmadığını da belirtti.

Hawrami, "Irak'ın bütünlüğünü korumak için dostlarımızdan gelecek silah yardımına ihtiyacımız var" ifadesini kullandı ve yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip IKBY'de 1,4 milyon mültecinin olduğunu söyledi.

IŞİD'in bazı enerji kaynaklarını ele gerçirdiğini hatırlatan Hawrami, "Komşularımızla IŞİD'e karşı elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız. Çünkü IŞİD ve destekçilerinin kaynak ve güç elde etmesini engellemeliyiz" dedi.

Hawrami, "Bizim petrolümüz dünyadaki en siyasi petrol ve buna rağmen Türkiye, bize petrolümüzü uluslararası piyasaya taşımakta yardımcı oldu ve güvenilir bir partner olduğunu kanıtladı" ifadesini kullandı.

Bağdat'taki hükümet kurma çalışmalarına değinen Hawrami, Kürtlerin hükümete katılma şartlarını şöyle sıraladı:

"Bağdat'ta kucaklayıcı hükümete ihtiyacımız var. Güç, gelir, enerji kaynaklarının adil paylaşımı, ademi merkeziyetçi bir hükümet kurulursa, belki Irak'ın bütünlüğü korunabilir. Kürtlerin hükümete katılmak için bazı minimum şartları var. Finansal haklarımızın verilmesi, ademi merkeziyetçiliğe sadık kalınması, petrol ve gaza ilişkin çatışmanın geride bırakılması. Bunların bir anda olmayacağını biliyoruz, ancak en azından süre belirlensin."

Ülkedeki istikrarsızlık nedeniyle bazı petrol şirketlerinin çekilmeye başladığına dikkati çeken Hawrami, ilk aşamadaki korkunun geçtiğini, petrol üretiminin azalmadığını, hatta arttığını, ancak zarar görmüş boru hatları ve rafinerilerin çalışır hale gelmesinin en az 1-2 yıl alacağını sözlerine ekledi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
04-09-2014 09:58 - 905 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım