Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ban Ki-moon Filistin'de
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-08-2013 17:02 - 640 Okunma

İsrail ve Filistin arasında yeni tur görüşmelerin ilk doğrudan müzakeresi basına kapalı gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon müzakerenin ardından dün (15 Ağustos) Filistin'e resmi ziyarete başladı.

Ban Ki-moon dün öğleden sonra Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından iki taraf ortak basın toplantısı yaptı.

14 Ağustos'ta Kudüs'te gerçekleştirilen Filistin-İsrail barış görüşmelerinin ilk doğrudan müzakeresi basına kapalı yapıldı. İki taraf, müzakere hakkında herhangi bilgi vermediğinden ötürü müzakerenin içeriği dünyada yoğun ilgi gördü. Abbas basın toplantısında müzakerede her iki tarafı ilgilendiren sorunların ele alındığını belirtti. Abbas şöyle konuştu:

"İlk doğrudan müzakerede sınır, mülteciler, yerleşim merkezleri, Kudüs'ün konumu ve güvenliği ile tutuklanan Filistinlilerin serbest bırakılması gibi Filistin ve İsrail'i ilgilendiren sorunlara değinildi. Şimdi görüşmenin süreci ve sonucu hakkında bilgiler verilemez. Bu tur müzakere yalnızca bir başlangıçtır."

Yeni tur barış görüşmelerinin başlatılmasından esinlendiğini kaydeden Ban, iki tarafın "iki devletli çözümün" Filistin-İsrail sorununun çözülmesinin temeli oldoğunu fark ettiğine işaret etti. Ban şunları söyledi:

"İsrail ve Filistin'in müzakere yoluyla sorunu 'iki devletli çözüme' bağlama konusunda fikir birliğine vardığı kanaatindeyim. İki devlet çözümünün gerçekleştirilmesi durumda diğer ilgili sorunlar da çözülebilecek. Bu nedenle iki tarafı barış sürecini hızlandırmaya çaba göstererek daha başarılı sonuçlar elde etmeye davet ediyorum."

Bu tur barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasından önce Filistin ve İsrail arasında barış görüşmeleri yaklaşık 3 yıldır durmuş haldeydi. Bu sürede BM'e üyelik başvurusu yapan Filistin, 29 Kasım 2012 tarihinde BM'nin gözlemci statüsüne kavuştu ve uluslararası toplumda devlet konumu kabul edildi. Ancak Filistin'in bu girişimi İsrail tarafından memnuniyetsizlikle karşılandı.

Abbas dün basın toplantısında Filistin'in önemli uluslararası kuruluşlara katılıp katılmayacağı sorusunu yanıtladı. Müzakerenin barışı gerçekleştirmenin tek yolu olduğunu savunan Abbas bu doğrultuda başarı elde edilmesiyle 1967 yılı sınırına dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını umduğunu dile getirdi. Abbas ayrıca Filistin'in barış görüşmelerinde samimi olduğunu, İsrail'in de samimi istekle görüşmelere katılmasını istediğini kaydetti. Abbas şöyle konuştu:

"Filistin halkı barış görüşmelerinde samimiyet gösterdi. İsrail'in görüşmelerde aynı samimiyette olmasını istiyoruz. İsrail'in tüm dünya tarafından yasa dışı olarak görülen yerleşim merkezi inşaatlarını durdurması, tutuklanan Filistinlileri serbest bırakması, görüşmelerde daha olumlu bir tavır göstermesini umuyoruz."

Barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasından önce İsrail, tutuklanan Filistinli mahkumların ilk grubunu serbest bıraktı, ancak buna paralel olarak Doğu Kudüs ve Batı Şeria bölgesindeki Yahudi yerleşim merkezlerini inşa etmeye devam etti. 26 Filistinli'nin serbest bırakılmasından memnun olan Ban, yerleşim merkezleri inşaatlarından kaygı duyduğunu söyledi. Tarafların barış görüşmelerini bozacak girişimlerden kaçınması çağrısında bulunan Ban şunları kaydetti:

"Tarafları barış görüşmelerini bozacak girişimlerden uzak durmaya çağırıyorum. İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria bölgesindeki Yahudi yerleşim merkezleri inşa etmeye devam etmesinden son derece kaygı duyuyorum. Bu, Filistin halkının İsrail'e güvensizliğini derinleştirecek. Filistin halkı İsrail'i barışı gerçekleştirmede ciddiyetsiz bulacak. Bunlar iki devlet çözümünü olanaksız kılabilir."

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-08-2013 17:02 - 640 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
27-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım